Kraj Vysočina: Morový průvod v Brtnici byl zapsán na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury

28.01.2018 19:01

Městem Brtnicí a Římskokatolickou farností Brtnice uchovávaný a po generace předávaný projev obřadní lidové kultury vztahující se k smutné historické události města z roku 1715 známý pod názvem „Historický morový průvod v Brtnici“ od konce roku 2017 obohacuje národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury.

Kraj Vysočina: Morový průvod v Brtnici byl zapsán na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Na tomto seznamu v současné době figurují už čtyři významné jevy tradiční lidové kultury z Vysočiny – jemnický Barchan, jihlavská Skřipácká muzika a Betlémská cesta v Třešti,“ informovala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury Jana Fischerová.

„Prvním zápisem na prestižní národní Seznam byl Běh o Barchan v Jemnici v roce 2013, v roce 2015 Betlémská cesta v Třešti, 2016 Skřipácká muzika na Jihlavsku. Zápisem Historického morového průvodu v Brtnici se Kraj Vysočina zařadil mezi regiony s největším počtem nemateriálních statků zapsaných na prestižním Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky“ rekapituluje současný stav Ladislav Seidl, vedoucí Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

„Zápis každého ze statků na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky je velmi prestižní záležitostí. Je podmíněn předchozím zápisem na krajský seznam, doporučením Národní rady pro tradiční lidovou kulturu, která je stálým poradním orgánem ministra kultury a následně rozhodnutím ministra kultury“, přibližuje cestu k zápisu Jana Fischerová. Zápis Historického morového průvodu v Brtnici na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky přispěje k zviditelnění města Brtnice i propagaci nemateriálního kulturního dědictví celého Kraje Vysočina. „Je to pocta, které se dostává jen vybraným regionálním jevům a současně závazek, který je přijímán s vědomím odpovědnosti za jeho zachování generacím budoucím,“ dodává Jana Fischerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…