Kraj Vysočina: Pachové ohradníky budou dále chránit vozovky proti střetům aut se zvěří

21.05.2022 10:49 | Tisková zpráva

Vysočina zdvojnásobí počet kilometrů krajských silnic chráněných pachovými ohradníky

Kraj Vysočina: Pachové ohradníky budou dále chránit vozovky proti střetům aut se zvěří
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Kraj Vysočina v letošním roce uvolní 250 tisíc korun na obnovu pachových ohradníků. Jejich údržba a posílení funkčnosti jsou nyní zajišťovány na 125 vybraných kilometrech. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
„Ze závěrečné zprávy z minulého roku vyplývá, že po aplikaci pachového ohradníku na ošetřených úsecích došlo ke snížení střetů s vozidly oproti roku 2009 o 46%,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek. Kraj Vysočina tento doplňkový způsob ochrany účastníků silničního provozu realizuje od roku 2010.

„Pachové ohradníky nejsou pro zvěř neprostupné, například jako plot. Vlivem působení UV záření se z pěny uvolňuje pach, kombinace složek pachů vlka, rysa, medvěda a člověka, což u zvěře zvýšení její pozornosti. Zvěř pak intenzivně reaguje na komplex varovných signálů – pach, světla, pohyb auta a zvuk motoru,“ vysvětluje princip fungování pachových ohradníků Pavel Hájek. Instalaci a obnovu pachových hradníků na silnicích I., II. i III. tříd provádí jednotlivé okresní myslivecké spolky v brzkých jarních týdnech. Umístění pachových ohradníků je graficky vyznačeno do mapy, která je poskytována Krajské správě a údržbě silnic.

Co jsou pachové ohradníky:

Speciální pěna, do které se nanáší koncentrát, je umístěna ideálně v doporučeném rozmezí podél silnice. Zapáchá jako predátor. Například srnčí zvěř se ošetřenému místu vyhne, zvěř odrazuje od vstupu na označená místa. Nosnou látkou je pěna, která se nanáší na kolíky, keře, nebo stromy, do ní umístěný koncentrát účinkuje zhruba čtvrt roku. Aplikace účinné látky se musí několikrát ročně opakovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…