Kraj Vysočina: Počasí zásadně ovlivní množství letos sklizených brambor

29.07.2018 8:24

Z dat, která zveřejnil Český statistický úřad vyplývá, že plochy brambor opět poklesly – v roce 2017 se pěstovalo v ČR 23 418 ha brambor, v letošním roce osázeli zemědělci už jen 22 899 ha této plodiny, úbytek tedy činil za republiku 519 ha. Bohužel tomuto trendu neunikly ani osázené plochy v Kraji Vysočina, kde v roce 2017 zabraly 8261 ha a v roce 2018 už jen 7830 ha – pokles ploch brambor tedy jen v Kraji Vysočina představoval 431 ha.

Kraj Vysočina: Počasí zásadně ovlivní množství letos sklizených brambor
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Pro zájemce z řad pěstitelů brambor, zpracovatelů této suroviny, ale i konzumentů bylo v minulém týdnu v Pacově připraveno odborné setkání doplněné o aktuální informace, které se týkaly zejména trendů podzimních nákupů této suroviny. Zájemci měli možnost nahlédnout do obvykle nepřístupných prostor udržovacího šlechtění a novošlechtění.

V současné době velké množství hospodyněk dává přednost příležitostnému nákupu malého množství brambor, které jsou už oprané a balené. „Větší množství pro zimní skladování doporučujeme zakoupit, nejlépe od známého pěstitele se zárukou kvality. Takto nakoupené brambory je nutné skladovat nejlépe při teplotě v rozmezí 4–6 °C a relativní vlhkost vzduchu kolem 93–98 %,“ sdílel informaci zástupců pořádajících subjektů Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Na otázku zda bude dostatek brambor k zimnímu uskladnění z místní produkce nelze v tuto chvíli dát jednoznačnou odpověď – vše závisí na počasí, hlavně na množství srážek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…