Kraj Vysočina: Prosperující syslí kolonie se na Vysočině ukládá ke spánku

28.09.2022 9:45 | Tisková zpráva

Na Vysočině jsou již pátým rokem nainstalovány dvě dopravní značky „Pozor, sysel!“ v sousedství Mohelenské hadcové stepi na Třebíčsku.

Kraj Vysočina: Prosperující syslí kolonie se na Vysočině ukládá ke spánku
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Tyto dopravní značky upozorňují řidiče na výskyt velmi vzácných hlodavců – syslů obecných. Přes zimu jsou dopravní značky „Pozor sysel“ umisťovány do depozitáře, neboť sysli jsou uloženi k zimnímu spánku. 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Hibernovat začínají nejdříve dospělé samice, v průběhu září je pak následují samci a jako poslední se k spánku ukládají mláďata, která se snaží ještě do poslední chvíle před zimou co nejvíce přibrat. Sysli se před hibernací ve své noře uzavírají zeminou. V průběhu zimního spánku se neprobouzejí, a tak si musejí vystačit s tukovými zásobami. Do jara ztratí přibližně jednu čtvrtinu své váhy.

„V katastru obce Mohelno žije jediná známá kolonie syslů na Vysočině. Její početnost v roce 2022 dosáhla dokonce 120 jedinců, což je maximální velikost této kolonie za celých patnáct let sledování. Syslové jsou od května do září velice aktivní a při migraci za potravou se často pohybují i na účelové komunikaci mezi Mohelnem a hrází Mohelenské přehrady a docházelo zde ke střetům syslů s vozidly,“ vysvětlil radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek. Řidiče v této unikátní přírodní lokalitě nabádají dopravní značky k větší pozornosti a žádoucí zpomalení provozu zabezpečují také zpomalovací prahy instalované Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Sysel obecný patří mezi kriticky ohrožené druhy. Řadu let je mu věnována cílená podpora v rámci záchranného programu. Na Vysočině se však syslí populaci daří. „Ještě v roce 2000 bylo na Mohelně zjištěno pouze 20 jedinců, avšak po řadě managementových, ale i bezpečnostních zásahů a dopravních opatření na jejich podporu a ochranu se počet syslů postupně zvýšil. V České republice je známo a pravidelně monitorováno pouze okolo pětačtyřiceti lokalit s koloniemi syslů, a tak si velmi ceníme toho, že na Vysočině máme takto početnou kolonii,“ informoval na závěr radní Kraje Vysočina Pavel Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…