Kraj Vysočina: Restaurovaná historická opona bude zdobit havlíčkobrodské divadlo

27.09.2020 11:54

Dlouhé desítky let ležela opona německobrodského divadelního spolku z roku 1855 v depozitáři krajského Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod. Ukrytá před zraky veřejnosti a navíc v neutěšeném stavu.

Kraj Vysočina: Restaurovaná historická opona bude zdobit havlíčkobrodské divadlo
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Nejprve bylo zapotřebí navrátit oponě její krásu. Kraj Vysočina za její restaurování zaplatil téměř půl milionu korun s tím, že finančně přispělo i město Havlíčkův Brod a Ministerstvo kultury ČR. „Rada Kraje Vysočina souhlasila s návrhem Městského divadla a kina Ostrov HB, že se nádherná opona autora Gustava Kubeše vrátí na jeviště současného havlíčkobrodského divadla. Navíc kraj společně s dalšími subjekty finančně podpoří i specifická opatření související s instalací opony,“ informovala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová.

Opona rozměrů 6,6 m x 3,5 m, která byla malována technikou klížených pigmentů na plátně, prošla generálním restaurováním v roce 2017. První období její největší slávy bylo v polovině 19. století v původním divadle v Solnici, historie se bude opakovat a podle rychlosti realizace současných technických řešení bude opona v Havlíčkově Brodě „dělat parádu“ ještě do konce roku, nejpozději na jaře roku příštího.  „Opona bude umístěna do tuhého rámu, který bude vyjíždět v pevném vedení, což zaručí bezpečný provoz, což je jedna z podmínek výpůjčky přísně definované pracovníky Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod,“ upozorňuje Jana Fischerová a dodává, že umístění opony v havlíčkobrodském divadle je nejlepší variantou propojení bohaté minulosti s kulturním povědomím současnosti, sál divadla disponuje relativně stálou teplotou a vlhkostí, na scéně je dostatek místa. Samo ukotvení opony a příprava jejího plnohodnotného fungování přijde na další zhruba půl milion korun.

Na veřejné prezentaci tohoto historicky cenného díla se společně podílí Kraj Vysočina, město Havlíčkův Brod a Městské divadlo a kino Ostrov  HB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…