Kraj Vysočina dostane ze SFDI 537 milionů korun na silnice

27.02.2023 20:29 | Tisková zpráva

raj Vysočina obdrží v letošním roce téměř 537 milionů korun jako příspěvek Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic II. a III. třídy.

Kraj Vysočina dostane ze SFDI 537 milionů korun na silnice
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„Rozpis silničních úseků, které chceme za peníze z fondu opravit, čítá 46 položek. Opravy silnic jsou naší jednoznačnou prioritou, proto dalších více než 250 miliónů korun kraj na silnice rezervuje ve vlastním rozpočtu a zhruba 440 miliónů korun jsme připraveni vyčerpat z evropských fondů,“ uved Miroslav Houška, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast dopravy a ekonomiky. Další peníze na opravy i investice v řádech stovek milionů korun mají v rozpočtu krajští silničáři.

  • V okrese Havlíčkův Brod budou za peníze SFDI zrealizovány např. opravy úseku Chotěboř – Libice nad Doubravou, mostů v Klokočově, Libici, Okrouhlici, Sloupnu a Chuchli nebo průtahu Malčínem.
  • V okrese Jihlava jsou k opravám připraveny průtahy Mrákotínem, Panenskou Rozsíčkou, Větrným Jeníkovem, mosty v Řídelově, Mysliboři nebo Stříteži, zahájena bude oprava silnice mezi Polnou a Nížkovem.
  • V okrese Pelhřimov budou opraveny např. mosty v Leskovicích, Kuňovce, Onšově a Houserovce, na tuto stavbu naváže i oprava úseku Houserovka – Benátky.
  • Na Třebíčsku Kraj Vysočina připravil opravy mostů v Budkově, Jasenicích, Bransouzích a v Jemnici v ulici u Černého mostu, dále opravy průtahů ve Smrku nebo Hvězdoňovicích a dojde i na ulici 9. května přímo v centru Třebíče, která bude pilotně realizována v režimu BIM.
  • V okrese Žďár nad Sázavou čekají opravy z prostředků SFDI mosty v Olší nad Oslavou, Cikháji, Českých Milovách, Bolešíně, Vlkově nebo Domaníně, dále také budou opraveny úseky silnic mezi Bohdalovem a Březím nad Oslavou nebo mezi Rožnou a Dolní Rožínkou.

Veškeré opravy za peníze poskytnuté SFDI budou opět realizovány prostřednictvím Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. „V loňském roce vyčerpal Kraj Vysočina ze SFDI částku 389,584 miliónu korun, což pomohlo s opravou cca 34 km silnic a opravou či rekonstrukcí 11 mostů a jedné zdi,“ uvedl náměstek ředitele Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Tomáš Mátl.

Od roku 2015 poskytl Státní fond dopravní infrastruktury na opravy silnic Kraji Vysočina přes 2,5 miliardy korun a délka opravených silnic z těchto prostředků již přesáhla 400 km a opraveno či zrekonstruováno bylo 27 mostů a 8 zdí. Další peníze ze SFDI dostává kraj na řešení nehodových úseků nebo na majetkoprávní a další přípravu dopravních projektů nutných pro přípravu stavebních opatření a staveb nutných pro umožnění přepravy nadrozměrných a těžkých komponent pro dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. V tomto případě se jedná o nepravidelné příspěvky v desítkách miliónů korun ročně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…