Kraj připravil program údržby a rozvoje svého majetku na další čtyři roky

07.02.2017 13:34

Jak dál udržovat, spravovat a podle současných trendů i rozvíjet nemovitý majetek Pardubického kraje v celkové hodnotě 25 miliard korun, stanovuje nový koncepční materiál, který schválili radní kraje.

Kraj připravil program údržby a rozvoje svého majetku na další čtyři roky
Foto: archiv MN
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD)

Má zkratku PÚR, neboli Program údržby a rozvoje nemovitého majetku, a týká se dopravy, zdravotnictví, školství, sociálních věcí, kultury, životního prostředí a kanceláře ředitele úřadu.  S největšími investicemi počítá Pardubický kraj v letech 2018 a 2019, a to díky možnosti čerpat prostředky z evropských fondů i v souvislosti s vlastními projekty ve zdravotnictví.

Schválením tohoto koncepčního investičního dokumentu Rada Pardubického kraje naplňuje své nedávno zveřejněné programové prohlášení v této oblasti. Financování investic počítá se zdroji z krajského rozpočtu, z evropských fondů, ze státního rozpočtu a také od samotných příspěvkových organizací nebo akciové společnosti. „Požadavky na finance jsou samozřejmě vždycky vyšší, než jsou reálné možnost, ale vyplatilo se nám mít připraveno vždy více projektů, které mohou uspět v různých dotačních titulech. Na letošní rok jsou připravené stavby za 1,5 miliardy korun, na příští rok za více než tři miliardy a na rok 2019 přesahují dvě miliardy. Je zřejmé, že se tak Pardubický kraj neobejde bez bankovního úvěru na část z nich,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Na většinu staveb uvedených v PÚR byl již schválen investiční nebo projektový záměr. „V letošním roce by nejvíc prostředků mělo jít do školství. Je to dáno tím, že vlastníme 380 školských budov, o které se musíme starat, i když neplánujeme žádné mimořádné investice. V oblasti dopravy spoléháme na roky 2018-19, kdy by se investice do silnic II. a III. tříd a do mostů měly zdvoj až ztrojnásobit tak, abychom se dostali ze současného stavu, kdy nejsme schopni zajistit reprodukci a údržbu našich více než tři tisíc kilometrů silnic,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro majetek a investice Roman Línek.

Mezi velké projekty zařazené do tohoto programu patří například centrální příjmy nemocnic v Pardubicích a v Ústí nad Orlicí, výstavba nové psychiatrie v Pardubicích, rekonstrukce areálu Svitavské nemocnice, důležité úseky silnic v turistických oblastech Orlických hor, Králického Sněžníku a Seče či další modernizace silnic na celém území kraje. Kultura má tři zásadní projekty, a to na muzejní depozitáře, zámek a takzvaný Příhrádek v Pardubicích. V sociální oblasti bude pokračovat transformace ústavní péče. „Celkem připravujeme investice pro období příštích deseti let v hodnotě přes 8,5 miliardy korun,“ dodal Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…