Krajská zdravotní má další republikové prvenství

24.11.2017 19:05

Operativa s robotickou asistencí v Krajské zdravotní si připsala další republikové prvenství - jednovstupový výkon "single site"

Krajská zdravotní má další republikové prvenství
Foto: Krajská zdravotní
Popisek: Nemocnice Ústí nad Labem, Krajská zdravotní.

Lékařští specialisté Kliniky urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., jako první v Česku provedli jednovstupový výkon „single site“ s asistencí robota.

"Podařilo se nám robotický systém da Vinci Xi rozšířit o systém single site. Jde o adaptér, který umožní provést určité roboticky asistované operace o velikosti rány do 25 milimetrů. Za pomoci speciálního disku a speciálních trokárů, tedy instrumentů, jimiž se zavádějí nástroje do pacienta, zavedeme čtyři porty: jeden pro kameru, dva pro nástroje a jeden asistentský port. Tak jsme schopni provést jednodušší chirurgické výkony za pomoci robota, které zanechají na těle pacienta nejmenší následky,“ popsal podstatu tohoto pro pacienta velmi šetrného zásahu MUDr. Jan Schraml, Ph.D., přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

První operaci s pomocí single site provedl tým přednosty Schramla u pacienta, který měl za sebou několik výkonů na ledvině s vrozenou vadou. Obě ledviny měl od narození srostlé do sebe, do tzv. podkovy a opakovaně se mu v nich tvořily konkrementy, ledvinové kameny. Z pětadvacetimilimetrové ranky se operatéři dostali k ledvině a povedlo se jim vyndat kámen stejné velikosti, aniž by museli provést větší, invazivnější výkon.

Při druhém výkonu operovali pacientku, které se po gynekologické operaci vytvořila píštěl mezi močovým měchýřem a pochvou. Proto byla tato mladá čtyřicetiletá žena inkontinentní, moč jí odcházela pochvou. Single site bylo zavedeno pupkem, což umožnilo píštěl přerušit a odděleně zašít pochvu a močový měchýř. Pro pacientku to má nejmenší kosmetické následky a nejmenší riziko kýly či krvácení.

"Nemůžeme si však slibovat, že tímto jednovstupovým robotickým výkonem by šlo nahradit všechny robotické operace. Má to dva aspekty. Prvním je fakt, že výkon není hrazen zdravotními pojišťovnami podle sazebníku a můžeme některé typy výkonů provádět zatím jen díky vnitřní podpoře Krajskou zdravotní. Samozřejmě se budeme snažit využít single site především u komplikovaných gynekologických výkonů, jako byl ten druhý v pořadí. Do konce letošního roku máme ještě možnost provést pět těchto operací,“ vysvětlil přednosta kliniky MUDr. Jan Schraml, Ph.D.

"Jsem rád, že se daří dlouhodobě zdokonalovat a modernizovat vybavení operativy pro tak špičkové zdravotnické pracoviště, jakým Centrum robotické chirurgie při ústecké klinice urologie a robotické chirurgie pod vedením pana přednosty Schramla je. Po pořízení nejmodernějšího robotického systému da Vinci Xi v roce 2015 a operačního stolu Trumph TruSystem 700dV v loňském roce je využívání "single site" při roboticky asistovaných výkonech dalším milníkem v téměř desetileté historii robotické chirurgie pod Krajskou zdravotní. Díky vnitřním grantům bude moci tým kliniky s podporou Krajské zdravotní uskutečnit tímto speciálním způsobem v příštím roce 15 operací," zdůraznil Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

Klinika urologie a robotické chirurgie - Centrum robotické chirurgie Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Špičkové pracoviště Krajské zdravotní, a. s. - Centrum robotické chirurgie (CRCH) při Klinice urologie a robotické chirurgie (KURCH) ústecké Masarykovy nemocnice zahájilo svoji činnost dne 19. 8. 2008 první roboticky asistovanou operací, jíž byla resekce tumoru ledviny.

Robotická chirurgie znamená minimálně invazivní chirurgickou metodu, vhodnou pro operace v dutině břišní a hrudní a v dalších špatně dostupných dutinách lidského těla, například v dutině ústní a hltanu v rámci ORL, zejména všude tam, kam je z anatomických příčin obtížný přístup při otevřené, případně i laparoskopické metodě. Robotické operace jsou pro pacienta vždy šetrnější než otevřené, často přesnější a rozsáhlejší než laparoskopické a pro operatéra vždy ergonomičtější.

Ve spektru indikací dominuje urologie. Nejčastější operací je roboticky asistovaná radikální prostatektomie (dVP). Dalšími indikacemi, při kterých se používá robotický systém da Vinci, jsou nádorová onemocnění ledvin, anatomické anomálie močových cest a radikální cystektomie - operace močového měchýře pro pokročilý nádor. V rámci chirurgie se na robotu provádějí operace tlustého střeva pro karcinom (nízká resekce rekta) a žaludku. Tým ORL provádí operace kořene jazyka. Gynekologové robota používají při radikálních hysterektomiích, tedy operacích dělohy pro nádor.

Od roku 2008 do 31. října letošního roku operatéři provedli 2500 roboticky asistovaných operací. Letošní novinkou je zavedení metody single site, tzn. provedení operace pouze jedním vstupem do pacienta - jizva o délce 20 - 25 mm.

CRCH má své školicí centrum, které připravuje pro nově vzniklá robotická pracoviště lékaře ze střední a východní Evropy. Od roku 2009 do roku 2015 byly operatérům k dispozici dva robotické systémy da Vinci. V květnu roku 2015 je nahradil nejmodernější robot série da Vinci čtvrté generace s typovým označením Xi, první v České republice, ale také ve střední Evropě. Nový model navíc přinesl významné vylepšení vzdělávání nových operatérů, kteří díky dvoukonzolovému ovládání mohou s operatérem instruktorem sdílet reálnou operaci.

Krajská zdravotní, a. s. je největším poskytovatelem zdravotní péče v Ústeckém kraji, kde je se 6800 zaměstnanci i největším zaměstnavatelem, a patří mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. V loňském roce měla společnost obrat téměř 6 miliard 343 milionů korun, při kladném hospodaření. S ohledem na geografické rozmístění v regionu tvoří nemocnice Krajské zdravotní jednu páteřní osu zdravotnických zařízení pro celý Ústecký kraj, který prostřednictvím Krajské zdravotní, a. s., spravuje pět nemocnic - v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově včetně několika specializovaných pracovišť v dalších místech Ústeckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…