Krajská zdravotní se ohrazuje proti mediálnímu tlaku k převzetí Lužické nemocnice

01.07.2019 19:59

Krajská zdravotní, a. s. (KZ), se ohrazuje proti mediálním útokům vyvolaným prohlášením vládních představitelů, podle kterých musí KZ převzít Lužickou nemocnici s poliklinikou v Rumburku.

Krajská zdravotní se ohrazuje proti mediálnímu tlaku k převzetí Lužické nemocnice
Foto: Krajská zdravotní, a. s.
Popisek: Krajská zdravotní, a. s.

Krajská zdravotní, a. s., má zájem na řešení situace, což společnost potvrzuje svým dlouhodobým konzistentním postojem, který je veden snahou o zajištění zdravotní péče pro obyvatele celého Ústeckého kraje a není důsledkem politického tlaku nebo kohokoli dalšího.

O převzetí či nepřevzetí Lužické nemocnice rozhoduje výhradně představenstvo Krajské zdravotní, a. s., v rámci obchodního vedení, přičemž musí postupovat striktně s péčí řádného hospodáře. „Představenstvo v tuto chvíli nezná výsledek zadaného auditu a nemá tak dostatek informací k učinění kvalifikovaného rozhodnutí, zda nemocnici převzít či nikoli. Lužickou nemocnici proto Krajská zdravotní v tuto chvíli převzít nemůže, jelikož by se představenstvo vystavovalo důsledkům plynoucím z porušení povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře,“ informoval Mgr. Radek Scherfer, místopředseda představenstva KZ.

Se situací v tuto chvíli nemůže nic dělat ani Ústecký kraj, který též musí jednat s péčí řádného hospodáře a nemůže proto udělit pokyn, který by byl v rozporu s právním řádem. Nutno podotknout, že Krajská zdravotní, a. s., ani Ústecký kraj stávající situaci v Lužické nemocnici nezapříčinili.

KZ je připravena podílet se na zajištění zdravotních služeb ve Šluknovském výběžku. Je však nutné mít na zřeteli veškerá rizika, která s sebou tato situace ponese. Těmito riziky jsou zejména rizika spojená s personální obsazeností zdravotnických oborů, která je dána legislativními normami. „Představenstvo Krajské zdravotní má primárně za úkol zajistit řádné poskytování zdravotních služeb v rámci jí provozovaných nemocnic (Děčín, Ústí nad Labem, Teplice, Most a Chomutov) a správu téměř sedmi tisíc zaměstnanců společnosti. V souvislosti s řešením situace v Lužické nemocnici nemůžeme ohrozit ekonomickou stabilitu KZ, nezbytnou pro zajištění provozních a investičních potřeb ve stávajících pěti nemocnicích, stejně jako zaměstnance, bez kterých není možné rozsah poskytovaných zdravotních služeb zajišťovat. Pro své rozhodnutí musí mít představenstvo společnosti vše podloženo náležitými informacemi a daty a nemůže spoléhat na jakékoli přísliby,“ doplnil Mgr. Radek Scherfer, místopředseda představenstva KZ.

I přes mediálně prezentované deklarace nejsou mimo jiné v současné době známy konkrétní úhradové mechanizmy a ani konkrétní podoba kontraktace zdravotních služeb v regionu prostřednictvím KZ. Výstupy z dokončovaného posouzení, objednaného Krajskou zdravotní na základě komisionářské smlouvy s Ústeckým krajem, budou k dispozici na přelomu července a srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…