Krajští radní schválili dotace pro praktické lékaře a zubaře

09.11.2016 18:41

Šest všeobecných praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost obdrží individuální dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje na úhradu nákladů spojených se specializačním vzděláváním. Kraj finančně podpoří také zubní lékařku provozující lékařskou praxi na Bruntálsku. Rozhodli o tom krajští radní.

Krajští radní schválili dotace pro praktické lékaře a zubaře
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Odbor zdravotnictví Krajského úřadu Moravskoslezského kraje obdržel v průběhu října a listopadu šest žádostí všeobecných praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost o poskytnutí individuální dotace. Žadatelé provozují akreditovaná pracoviště, která zajišťují předatestační vzdělávání mladých lékařů. Krajští radní se rozhodli jejich žádosti vyhovět a poskytnout jim celkově více než 273 tisíc korun, aby mohli uhradit náklady, které jim v období od 1. 9. 2016 do konce příštího roku v souvislosti se vzděláváním mladých lékařů vzniknou.

„Statistické údaje ukazují, že skoro 55 procentům praktických lékařů v celé republice, včetně Moravskoslezského kraje, je více než 55 let. To může časem znamenat problém v zajišťování primární péče o pacienty. Udělením dotací podpoříme vzdělávání mladých praktických lékařů, kteří v budoucnu tuto péči na území Moravskoslezského kraje zajistí. Je velmi důležité, aby se zkušení lékaři věnovali svým nástupcům, předali jim své cenné znalosti a zkušenosti,“ míní náměstek hejtmana pro zdravotní péči Jiří Martinek.

Individuální dotaci ve výši 150 tisíc korun poskytne Moravskoslezský kraj i zubní lékařce Olze Žitníkové, která poskytuje zdravotní služby v okrese Bruntál. V této části regionu je dlouhodobě nedostatek zubařů, dotaci bude moci lékařka použít na úhradu uznatelných náklady na spotřebu elektrické energie, vodné a stočné a spotřebu plynu, na náklady na nájem ordinace a na náklady spojené s vybavením čekárny a ordinace drobným hmotným a nehmotným majetkem. Krajští radní svým rozhodnutím poskytnout tuto individuální dotaci navázali na své dubnové rozhodnutí o podpoře lékařů v okrese Bruntál, podle kterého mohou zájemci požádat až o 150titisícovou dotaci na jeden projekt, pokud se zavážou poskytovat zdravotní služby v tomto okresu minimálně 3 roky od udělení dotace v minimálním úvazku 0,8.

První dotace udělilo krajské zastupitelstvo v rámci dotačního programu již v září, kdy bylo rozděleno celkem téměř 295 tisíc korun, a to dvěma praktickým lékařům pro děti a dorost a pěti všeobecným praktickým lékařům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…