Krajští radní schválili dotace pro praktické lékaře a zubaře

09.11.2016 18:41

Šest všeobecných praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost obdrží individuální dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje na úhradu nákladů spojených se specializačním vzděláváním. Kraj finančně podpoří také zubní lékařku provozující lékařskou praxi na Bruntálsku. Rozhodli o tom krajští radní.

Krajští radní schválili dotace pro praktické lékaře a zubaře
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Odbor zdravotnictví Krajského úřadu Moravskoslezského kraje obdržel v průběhu října a listopadu šest žádostí všeobecných praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost o poskytnutí individuální dotace. Žadatelé provozují akreditovaná pracoviště, která zajišťují předatestační vzdělávání mladých lékařů. Krajští radní se rozhodli jejich žádosti vyhovět a poskytnout jim celkově více než 273 tisíc korun, aby mohli uhradit náklady, které jim v období od 1. 9. 2016 do konce příštího roku v souvislosti se vzděláváním mladých lékařů vzniknou.

„Statistické údaje ukazují, že skoro 55 procentům praktických lékařů v celé republice, včetně Moravskoslezského kraje, je více než 55 let. To může časem znamenat problém v zajišťování primární péče o pacienty. Udělením dotací podpoříme vzdělávání mladých praktických lékařů, kteří v budoucnu tuto péči na území Moravskoslezského kraje zajistí. Je velmi důležité, aby se zkušení lékaři věnovali svým nástupcům, předali jim své cenné znalosti a zkušenosti,“ míní náměstek hejtmana pro zdravotní péči Jiří Martinek.

Individuální dotaci ve výši 150 tisíc korun poskytne Moravskoslezský kraj i zubní lékařce Olze Žitníkové, která poskytuje zdravotní služby v okrese Bruntál. V této části regionu je dlouhodobě nedostatek zubařů, dotaci bude moci lékařka použít na úhradu uznatelných náklady na spotřebu elektrické energie, vodné a stočné a spotřebu plynu, na náklady na nájem ordinace a na náklady spojené s vybavením čekárny a ordinace drobným hmotným a nehmotným majetkem. Krajští radní svým rozhodnutím poskytnout tuto individuální dotaci navázali na své dubnové rozhodnutí o podpoře lékařů v okrese Bruntál, podle kterého mohou zájemci požádat až o 150titisícovou dotaci na jeden projekt, pokud se zavážou poskytovat zdravotní služby v tomto okresu minimálně 3 roky od udělení dotace v minimálním úvazku 0,8.

První dotace udělilo krajské zastupitelstvo v rámci dotačního programu již v září, kdy bylo rozděleno celkem téměř 295 tisíc korun, a to dvěma praktickým lékařům pro děti a dorost a pěti všeobecným praktickým lékařům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.