Královéhradecký kraj: Centrum pro digitální inovace pomůže firmám v regionu být konkurenceschopnější

04.02.2021 13:30

Projekt eDIH (European Digital Innovation HUBs), na němž se podílejí subjekty z Královéhradeckého a Libereckého kraje, slaví první úspěch. Společné konsorcium postoupilo mezi šest nejlepších kandidátů v České republice, kteří budou žádat o finanční podporu přímo od Evropské komise.

Královéhradecký kraj: Centrum pro digitální inovace pomůže firmám v regionu být konkurenceschopnější
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Díky tomu vznikne špičkové centrum pro digitální inovace poskytující služby v oblasti hodnocení smysluplnosti a návratnosti investic, pokročilých digitálních dovedností, podpory při hledání investorů a komplexní činnosti při budování inovačního ekosystému a networkingu.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

„Služby plánovaného centra usnadní firmám přístup k nejmodernějším technologiím a službám v oblasti digitálních inovací, které umožní rozšíření nových technologií (umělá inteligence, high performance computing, kyberbezpečnost) do firem. Velmi si vážím, že se nám v krátkém čase podařilo navázat spolupráci se sousedním krajem a věřím, že společně přineseme do regionů nové impulsy nejenom pro firmy, ale i pro školy a výzkumné organizace,“ říká první náměstek pro inovace, investice a IT Pavel Bulíček.

Konsorcium vzniklo před měsícem, kdy se sedm subjektů z Královéhradeckého a Libereckého kraje, včetně Univerzity Hradec Králové a Centra investic, rozvoje a inovací, zavázalo ke spolupráci na projektu eDIH, který má za cíl pomáhat společnostem stát se konkurenceschopnějšími, pokud jde o jejich obchodní či výrobní procesy, produkty nebo služby využívající digitální technologie.

Nedílnou součástí projektu budou kontaktní místa s řadou podpůrných služeb pro malé a střední podniky, umožňující přístup k digitálním znalostem, technologiím, prototypovým řešením, testovacím zařízením. Cílem konsorcia je pomoci všem zájemcům rozvíjet svůj businessový a inovační potenciál s využitím umělé inteligence a nejmodernějších IT technologií z obou regionů.

„Fungování eDIHu zvýší inovační potenciál obou krajů. Odborné znalosti, přístrojové vybavení a technické možnosti se promítají do plánované nabídky služeb eDIHu a úzce korespondují s plánem založení Krajského inovačního centra KHK,“ doplňuje Jana Žaludová, RIS3 manažerka Královéhradeckého kraje.

Každý ze zúčastněných subjektů hraje v rámci plánovaných činností svou nezastupitelnou roli. Univerzity a výzkumné organizace nabídnou svůj technologický a odborný potenciál, regionální agentury a Národní klastrová iniciativa budou plnit roli prostředníků při hledání investorů, klientů a partnerů eDIHu.

Například Univerzita Hradec Králové je v rámci projektu otevřena ke sdílení širokého spektra techniky a služeb z oblasti AI a kyberbezpečnosti. Díky výkonné technice a odbornému týmu expertů se UHK může podílet na využití počítačových simulací, strojovém učení a využití neuronových sítí pro analýzu obrazu, automatizaci procesů či multispektrálním monitoringu, 3D tisku a 3D skenování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…