Královéhradecký kraj: Na výstavbu cyklostezek půjde téměř jedenáct milionů, kraj podpoří i dobrovolné hasiče

25.04.2022 13:30 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj plánuje rozdělit v dotacích na rozvoj regionu částku přesahující 30 milionů korun.

Královéhradecký kraj: Na výstavbu cyklostezek půjde téměř jedenáct milionů, kraj podpoří i dobrovolné hasiče
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Nejvyšší částka poputuje na výstavbu a plánování cyklotras a cyklostezek, podpoří však také projekty v místních částech obcí, sdružení dobrovolných hasičů i obce, které plánují velké investiční akce. Návrh na přerozdělení financí projednají ještě krajští zastupitelé na květnovém zasedání.

„V letošním roce rozdělíme na dotacích pro regionální rozvoj částku 30,2 milionu korun, čímž jsme navrhli podpořit 91 % všech žadatelů. Naší snahou bylo nalézt co nejvíce finančních prostředků tak, abychom mohli společně s obcemi a městy zlepšovat život v celém regionu a přispět k jejich rozvoji,“ uvedl radní pro oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací Adam Valenta.

Nejvyšší částka z dotací pro regionální rozvoj půjde na budování cyklotras a cyklostezek v Královéhradeckém kraji. Osm žadatelů si mezi sebe rozdělí téměř 11 milionů korun s tím, že další čtyři projekty kraj uchová v zásobníku pro případnou druhou změnu rozpočtu. O podporu žádá například Dvůr Králové nad Labem na výstavbu nové části Labské stezky v úseku mezi Stanovicemi a Žirčí. Stavět cyklostezku s krajskou podporou plánují také Ještětice, Bílý Újezd a Podbřezí, která tyto obce propojí.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Na projektovou přípravu investičních projektů či zpracování projektové žádosti o dotaci rozdělí kraj mezi 16 žadatelů 2,6 milionu korun. Jsou to prostředky, které by chtělo využít například vedení obce Mžany na projektovou dokumentaci požární zbrojnice, nebo Vysokovští na pořízení projektové dokumentace pro vybudování chodníku z Vysokova do průmyslové zóny.

Z dotačního programu podporujícího chytrá řešení v regionu půjde ke 13 žadatelům více než 2,3 milionu korun. Například obec Ohnišov hodlá pořídit bezdrátové solární veřejné osvětlení, a to včetně sloupů.

Královéhradecký kraj neopomněl ani na podporu jednotek požární ochrany a Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Mezi dobrovolné hasiče rozdělí ve dvou dotačních programech částku zhruba čtyři miliony korun, a to například na podporu činnosti kolektivu mladých hasičů sboru dobrovolných hasičů, pořádání sportovních akcí či nákup vybavení, opravy a revize požární techniky.

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…