Královéhradecký kraj: Náhradních rodičů je dlouhodobý nedostatek

04.09.2019 10:02

V Královéhradeckém kraji přibývá dětí, které by mohly vyrůstat v náhradní rodinné péči. Náhradních rodičů je však dlouhodobý nedostatek. Kraj proto ve spolupráci s městskými úřady a neziskovými organizacemi pořádá na podporu náhradní rodinné péče Týden pěstounství, který se uskuteční od 8. do 13. září a nabídne program pro širokou veřejnost.

Královéhradecký kraj: Náhradních rodičů je dlouhodobý nedostatek
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„V evidenci je aktuálně nahlášeno okolo 240 dětí, kterým lze zprostředkovat péči náhradní rodiny. Největším problémem je dlouhodobý nedostatek pěstounů tolerantních ke specifickým potřebám dětí, jako jsou zejména vícečetné sourozenecké skupiny či sourozenecké páry, dále děti se zdravotními komplikacemi či minoritního etnika,“ upozorňuje náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Vladimír Derner.

To dokládá i příběh dvou děvčátek, která rok svého života strávila v dětském centru ve Dvoře Králové nad Labem. Téměř tříletá Jesica a její o dva roky starší sestra Vanesa jsou zdravé, bezproblémové a z většinového etnika, přesto se pro ně, jakožto sourozence, náhradní rodiče hledali těžko. Nakonec se jich ujal pár, který už má v pěstounské péči tři děti.

Stejné štěstí ale nemají všechny děti. Jen od začátku letošního roku jich přibylo do evidence 79, z nichž 37 je starších 10 let.

Jako poděkování všem pěstounům, ale také jako upozornění na existenci náhradní rodinné péče Královéhradecký kraj ve spolupráci s městskými úřady a neziskovými organizacemi pořádá Týden pěstounství. Ten odstartuje v neděli 8. září v Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem. Až do 13. září se budou po celém regionu konat různá setkání veřejnosti s odborníky, rozhovory s pěstouny, výstavy či workshopy. Podrobné informace ZDE.

Až do 27. září ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové můžete navštívit také výstavu Příběhy dětí v pěstounské péči. Ve středu 11. září od 11 do 16 hodin se sem můžete přijít zeptat na vše kolem pěstounské péče přímo pracovnic Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, které se tomuto tématu věnují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…