Královéhradecký kraj: Nový domov v Plotištích už čeká na deset klientů

24.11.2015 20:53

V Plotištích nad Labem se v rámci projektu Transformace Barevných domků Hajnice otevřelo nové chráněné bydlení. Ve zrekonstruovaném objektu najde domov deset klientů, kteří se sem přestěhují už v průběhu prosince. Znamená to pro ně významný posun k samostatnosti.

Královéhradecký kraj: Nový domov v Plotištích už čeká na deset klientů
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Nové domácnosti pro handicapované vznikají v rámci transformace v různých částech kraje. Díky nim mají uživatelé sociálních služeb možnost žít v maximální možné míře život srovnatelný s životem vrstevníků a učí se samostatnosti. Tento trend Královéhradecký kraj podporuje dlouhodobě,“ uvedl Josef Lukášek, radní pro sociální oblast.

V letech 2014 a 2015 se tak v kraji za podpory z Evropské unie uskutečnilo již pět projektů, které dokázaly nahradit 44 lůžek v klasických ústavech srovnatelnou kapacitou v zařízeních komunálního charakteru. Ty se nacházejí ve zcela běžném prostředí. Jen o jeho změnu ale nejde. Mění se především způsob poskytování sociálních služeb. Klienti mají normální denní režim: o sebe i svou domácnost se musí starat sami. Kromě toho vykonávají i další pracovní aktivity, přičemž musejí využívat dostupnou veřejnou dopravu. Také si volí způsob trávení volného času a hospodaří s financemi. Tím vším se učí samostatně se rozhodovat.

Zařízení v Plotištích nad Labem sestává ze tří skupinových domácností a jeho vznik si vyžádal investici ve výši 6,5 milionů korun. Investorem byl Královéhradecký kraj, ale sociální služby zde bude poskytovat obecně prospěšná společnost Skok do života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …