Královéhradecký kraj: O stipendium pro mediky se přihlásilo dvacet studentů. Během února by mělo být vyhlášeno další kolo

11.01.2017 15:48

Dvacítku mediků podpoří Královéhradecký kraj stipendiem ve výši 120 tisíc korun, výměnou za to, že budou po absolutoriu působit čtyři roky v některém ze zdravotnických zařízení v kraji. Prostředky, které kraj poskytl na stipendijní programu pro mediky na akademický rok 2016-2017 vyčlenil, však nebyly zdaleka vyčerpány. Správní rada Zdravotnického nadačního fondu Královéhradeckého kraje hodlá vyhlásit druhé kolo programu.

Královéhradecký kraj: O stipendium pro mediky se přihlásilo dvacet studentů. Během února by mělo být vyhlášeno další kolo
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Kraj poskytl na stipendijní program pro tento akademický rok dotaci ve výši 4,8 milionu korun. Z těchto peněž jsme chtěli podpořit až čtyřicítku studentů. Žádostí se nám nakonec sešlo jen dvacet a všechny byly správní radou schváleny. Vzhledem k nevyčerpání celé dotace uvažujeme o vyhlášení druhého kola stipendijního programu pro akademický rok 2016 – 2017, a to už během letošního února,“ vysvětlil náměstek hejtmana Aleš Cabicar odpovědný za oblast zdravotnictví.

Nejvíce, a to sedm zájemců se přihlásilo k oboru vnitřní lékařství. K tentokrát nejvíce preferovanému oboru, tedy psychiatrii se přihlásili dva zájemci. Po dvou zájemcích měly také obory neurologie, dětské lékařství, anesteziologie a intenzivní medicína a urologie. Po jednom medikovi se přihlásili zájemci k oborům praktické lékařství pro děti a dorost, všeobecné praktické lékařství a radiologie a zobrazovací metody. Polovina uchazečů o stipendium studuje na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové, ale podařilo se přilákat i deset studentů z ostatních lékařských fakult, ať už z pražské či plzeňské Univerzity Karlovy nebo z Lékařské fakulty Ostravské univerzity či brněnské Masarykovy univerzity. Převážná většina uchazečů pochází z Královéhradeckého kraje.

Příští jednání správní rady Zdravotnického nadačního fondu Královéhradeckého kraje, na kterém by se mělo o vypsání dalšího kola stipendií rozhodnout, se uskuteční 6. února 2017. Informace pak bude rozšířena na jednotlivé lékařské fakulty a bude zveřejněna na webových stránkách Královéhradeckého kraje.

Během minulého kola stipendií pro mediky, které se rozdělovalo na jaře 2016, bylo podpořeno celkem 23 studentů medicíny. Z nichž už většina své závazky plní a pracují ve zdravotnických zařízeních v kraji. Čtrnáct lékařů působí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, čtyři v Oblastní nemocnici Náchod, dva v Oblastní nemocnici Jičín, jeden v Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem, jeden se stal pediatrem v Doudlebách nad Orlicí a jeden uchazeč musel stipendium vrátit z důvodu nedokončení studia.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…