Královéhradecký kraj: Pachová a optická zradidla pomohou zabránit kolizi se zvěří

18.06.2021 14:22

Na silnicích I. a II. třídy v Královéhradeckém kraji zvýší bezpečnost provozu další pachová a optická zradidla. Na jejich pořízení kraj přispěl Českomoravské myslivecké jednotě částkou 300 tisíc korun. Ta je rozdělí mezi své okresní myslivecké spolky.

Královéhradecký kraj: Pachová a optická zradidla pomohou zabránit kolizi se zvěří
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Kolize motorových vozidel se zvěří jsou nebezpečné pro posádky vozidel a způsobují i nemalé materiální škody. Instalace zradidel kolem komunikací snižuje riziko střetu, zejména pak s černou zvěří. Myslivecká sdružení vyhodnocují nebezpečné úseky na silnicích a ve spolupráci s dopravní policií instalují různé typy zradidel, čímž posilují bezpečnost provozu na komunikacích v našem regionu,“ vysvětluje námětek Pavel Bělobrádek odpovědný za oblast životního prostředí a zemědělství. 

Každý Okresní myslivecký spolek, a to v Hradci Králové, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, Náchodě a Trutnově, obdrží na pořízení zradidel 60 tisících korun.

Podstatou funkce pachových zradidel je ekologicky odbouratelná pěna, která se nanáší na stromy, keře nebo dřevěné kolíky. Pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů, člověka a zvyšuje pozornost zvěře. Pachová zradidla je proto vhodné umisťovat v nepřehledných úsecích, kde na pohyb zvěře na silnici nejde rychle zareagovat. Cílem není uzavřít přirozené migrační cesty za potravou, ale svést zvěř na přehledné a bezpečné místo. Pěnu je nutno aplikovat minimálně třikrát nebo čtyřikrát ročně. Naopak optická zradidla fungují na principu odrazu světla. Odrazky instalované podél silnice odrážejí světlo od projíždějících vozidel mimo komunikaci, a tak odrazují zvěř od vstupu do vozovky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …