Královéhradecký kraj: První středa volá do muzea či galerie, volný vstup nabídnou další kulturní instituce

01.03.2023 7:33 | Tisková zpráva

Od prosince loňského roku mají lidé v Královéhradeckém kraji možnost každou první středu v měsíci navštívit vybraná muzea či galerie zdarma. Ke dvacítce kulturních institucí se postupně přidávají další.

Královéhradecký kraj: První středa volá do muzea či galerie, volný vstup nabídnou další kulturní instituce
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Od března Galerie „M“ ve Vrchlabí a tkalcovské muzeum Dům pod jasanem v Trutnově. Od května lidem volný vstup v první středu umožní také Městské muzeum Loreta v Chlumci nad Cidlinou a Vlastivědné muzeum v Dobrušce.

„Naším hlavním cílem je umožnit lidem dostupnější zážitky spojené s kulturou v našem regionu. Ohlasy veřejnosti jsou velmi pozitivní, proto věříme, že první středy přivedou do muzeí či galerií i návštěvníky, kteří by sem třeba i kvůli ekonomické stránce jen tak nevyrazili. Těší mě, že i mezi jednotlivými muzei a galeriemi si akce získala příznivce a přidávají se další. Prosím ale všechny, aby si před návštěvou zařízení vždy zkontrolovali jeho otevírací dobu,“ sdělila Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a oblast sociálních věcí.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

Poprvé byly expozice krajských kulturních zařízení přístupné zdarma ve středu 7. prosince 2022. Zároveň s tím pro všechny dny v měsíci platí volný vstup pro děti do 10 let a seniory starší 65 let. Akce potrvá minimálně do konce letošního roku.

Zvýšenou návštěvnost si zapojená muzea a galerie pochvalují. Většinou se jejich návštěvnost v první středy zvýšila až dvojnásobně.

Seznam institucí, které nabízejí volné vstupy, se rozšíří o další muzea a galerie. Hned 1. března budou mít možnost lidé zdarma zajít do soukromé Galerie „M“ ve Vrchlabí či do tkalcovského muzea a řemeslné dílny Dům pod jasanem v Trutnově.

Městské muzeum Loreta v Chlumci nad Cidlinou, kde mohou návštěvnici spatřit historické předměty související s historií Chlumecka včetně tzv. selských bouří roku 1775, stejně jako Vlastivědné muzeum v Dobrušce, které se nachází v celkem šesti budovách, z nichž jedna je rodný dům národního buditele Františka Vladislava Heka, nebo například renesanční radnice, kde jsou vystaveny prvotiny malíře světového formátu Františka Kupky, budou moci lidé navštívit bez placení v květnu, kdy obě tato zařízení zahájí hlavní návštěvnickou sezonu.

Další kulturní instituce se postupně do akce zapojují. Aktuální seznam naleznete na webu kraje ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…