Královéhradecký kraj: Řidiči zjistí aktuální stav vozovek v mobilu

03.01.2018 17:54

Už v této zimní sezoně budou moci řidiči v Královéhradeckém kraji volit trasu jízdy či čas odjezdu podle aktuálního stavu vozovek.

Královéhradecký kraj: Řidiči zjistí aktuální stav vozovek v mobilu
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Umožní jim to nová internetová aplikace, díky níž se snadno dozvědí, kdy naposledy byl daný úsek ošetřen. Služba je dostupná od 3. 1. 2018 ZDE.

Aplikaci provozuje Údržba silnic Královéhradeckého kraje a. s., která zajišťuje sjízdnost na komunikacích I., II. a III. třídy podle schváleného Plánu zimní údržby.

„Uživatel má možnost zjistit, v jakém časovém rozmezí byla silnice ošetřena, a případně zvolit bezpečnější trasu. Je ale potřeba zmínit, že v některých případech může být i přes provedenou zimní údržbu daný úsek obtížně sjízdný. Je tedy důležité věnovat pozornost i aktuální povětrnostní situaci. Šlo nám především o to poskytnout co nejvíce informací řidičům, kteří se v nepříznivých podmínkách pohybují po krajských silnicích,“ říká první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Údržba silnic Královéhradeckého kraje a. s. zabezpečuje zimní údržbu z 15 stanovišť vybavených nouzovým režimem dodávky elektrické energie. Techniku obsluhuje 230 řidičů pracujících ve směnném provozu a řízených 80 zkušenými dispečery.

K prvnímu výjezdu v této zimní sezoně byli krajští silničáři povoláni 29. 10., kdy nasněžilo v horských oblastech. Nejnáročnějším byl pro ně zatím víkend od pátku 15. 12 a to z důvodu intenzivního sněžení.

„Od pátku 15. 12. do pondělí 18. 12. najely sypače 35 tisíc kilometrů, vysypaly 1 180 tun soli, spotřebovaly 400 tisíc litrů solanky na zkrápění soli a na úsecích, kde není možné použít chemické prostředky, bylo vysypáno 847 tun inertního materiálu,“ popisuje ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje a. s. Jiří Brandejs.

Dosud silničáři zaznamenali 32 posypových dnů. V řeči čísel se jedná o 6 100 t soli, 4 200 t inertního materiálu a náklady ve výši 63 milionů korun na krajských silnicích a o 1 750 t soli a náklady ve výši 16 milionů v případě údržby silnic I. třídy, které jsou ve vlastnictví státu.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…