Královéhradecký kraj: S podporou kraje v Novém Bydžově vyroste nový domov pro seniory

08.02.2024 13:07 | Tisková zpráva

Město Nový Bydžov na Hradecku plánuje v následujících dvou letech výstavbu nového domova pro seniory v areálu místní nemocnice. Celkové náklady se odhadují na 234 milionů korun, z nichž více než třetinu pokryje příspěvek Královéhradeckého kraje.

Královéhradecký kraj: S podporou kraje v Novém Bydžově vyroste nový domov pro seniory
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Potřeba zvyšování kapacit či výstavba nových domovů pro nejstarší obyvatele regionu je naší dlouhodobou prioritou, o kterou usilujeme i ve spolupráci s městy a obcemi. Nejaktuálnějším příkladem takové spolupráce je potvrzení příslibu finančního příspěvku na stavbu nového domova pro seniory v Novém Bydžově, na který městu přispěje vedle kraje také stát. Tato funkční finanční synergie stát – kraj – město přináší vidinu toho, že v budoucnu v našem regionu vzniknou další podobné projekty na výstavbu domovů pro seniory,“ vysvětlil hejtman Martin Červíček.

Investorem nového zařízení pro seniory je město Nový Bydžov. Celkové náklady by měly dosáhnout zhruba 234 milionů korun. Více než třetinu z nich (80 milionů korun ve dvou splátkách) uhradí kraj. Další necelou třetinu (zhruba 73 milionů korun) pokryje státní dotace z Národního plánu obnovy. Náklady v předpokládané výši do 81 milionů korun pak vynaloží město z vlastních prostředků.

„Aktuálně fungují v blízkosti Nového Bydžova krajské domovy pro seniory v Humburkách či Chlumci nad Cidlinou. Otevřením novobydžovského domova se dokončí portfolio péče o seniory v našem městě. Nové zařízení svým klientům v budoucnu zajistí komplexní potřebnou péči, a to v podstatě v domácím prostředí,“ uvedl starosta města Pavel Louda.

V novostavbě vznikne 44 pokojů, z toho 37 pokojů bude jednolůžkových a sedm dvoulůžkových. Celková kapacita domova bude 51 lůžek. Většina pokojů bude jednolůžkových a každý pokoj bude mít svou koupelnu se sociálním zařízením a kuchyňskou linkou. Budova bude navíc energeticky nenáročná, což přinese významné úspory v rámci provozu. Domov bude sloužit těm seniorům z okolí, u nichž není možné zajistit jejich péči v domácím prostředí.

Součástí projektu je také kompletní venkovní zázemí se zelení. Pobyt na čerstvém vzduchu je totiž důležitý pro psychickou pohodu klientů a v rámci možností také pro udržování jejich celkově dobré kondice. Kromě zeleně a oplocení bude venkovní zázemí zahrnovat také chodníky a parkovací plochy.

Královéhradecký kraj pokračuje v budování nových kapacit pobytových zařízení pro seniory. Loni otevřel domov v Žacléři, který pečuje o 52 klientů. Ještě dříve rozšířil kapacitu o 24 lůžek domova se zvláštním režimem v Borohrádku.  V budově bývalé nemocnice Opočno dokončil společnou akci Opočna a Dobrušky, jejímž výsledkem je 47 nových lůžek v novém domově pro seniory. V současnosti kraj připravuje velkou investici do výstavby domova pro seniory ve Vrchlabí za 365 milionů korun. Stavba by mohla začít ještě letos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…