Královéhradecký kraj: Studentský parlament už pracuje

24.06.2020 21:14

Krajští zastupitelé schválili podepsání memoranda o vzájemné spolupráci kraje a Krajského parlamentu dětí a mládeže. Královéhradecký kraj je tak prvním krajem, který takovouto formu spolupráce mezi orgány kraje a studentským parlamentem vytvořil.

Královéhradecký kraj: Studentský parlament už pracuje
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Činnost parlamentu je zaměřena na informování žáků a studentů o aktuálním společenském dění v regionu, přičemž se studenti mohou do tvorby programu a náplně parlamentu aktivně zapojit.

„Na základě podnětů, které se ke mně v průběhu posledních dvou let zejména při setkáních s žáky, studenty i učiteli škol v našem kraji dostaly, jsem iniciovala vznik Krajského parlamentu dětí a mládeže, protože v činnosti studentské samosprávy vidím velký smysl. Memorandum o spolupráci kraje a parlamentu vzniklo na dobré vůli a vstřícnosti krajských zastupitelů vůči žákům a studentům. Zajímá nás pohled mladé generace na řešení problémů a chceme také umožnit žákům a studentům, aby se naučili hájit své zájmy. Jsem přesvědčena, že tato spolupráce může být jednou z cest ke zlepšení atmosféry, řešení konkrétních problémů i zvýšení úrovně školní výuky v našem kraji,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

Spolupráce mezi oběma subjekty bude probíhat prostřednictvím společných jednání členů Zastupitelstva Královéhradeckého kraje a Krajského parlamentu dětí a mládeže Královéhradeckého kraje. Vždy po 12 měsících obě strany spolupráci vyhodnotí a rozhodnou o jejím dalším prodloužení či ukončení. Královéhradecký kraj je tak prvním krajem, který takovouto formu spolupráce mezi orgány kraje a studentským parlamentem vytvořil.

Studenti se díky fungování parlamentu mohou zapojit do diskuzí nad společensky významnými tématy, navštívit zajímavé instituce, účastnit se besed se zástupci politiků nebo osobností kraje i akcí, které umožní setkávání mladých lidí různých škol ze všech krajů republiky.

Krajský parlament dětí a mládeže byl založen v únoru 2020 a na druhém celokrajském setkání schválil své stanovy. Za předsedu krajského paramentu delegáti zvolili Jana Štěpánka z hradeckého gymnázia Boženy Němcové. Dalším krokem je vytvoření čtyř tematických komisí, a to v oblastech vzdělávání, životního prostředí, kultury a sportu. V jednání jsou témata a aktivity, kterými by se parlament chtěl zabývat. Setkávání krajského parlamentu by měla probíhat jednou za měsíc v sále zastupitelstva v budově krajského úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…