Královéhradecký kraj: Testy ve školách by měly být kvalitnější a šetrnější

15.04.2021 18:47

V Královéhradeckém kraji stejně jako v celé republice tento týden začalo testování žáků mateřských a základních škol. Z 19 336 provedených antigenních testů v pondělí jen 10 ukázalo pozitivní výsledek.

Královéhradecký kraj: Testy ve školách by měly být kvalitnější a šetrnější
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Následný PCR test ale nepotvrdil přítomnost nákazy covid-19 u žádného z testovaných žáků. Kraj proto dnes v dopise vyzval ministra školství, aby co nejdříve zajistil kvalitnější, a především šetrnější metodu testování.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

„Testování žáků na covid-19 je bezpochyby správný krok, jak zamezit nekontrolovatelnému šíření nákazy. Pokud ale téměř 20 tisíc testů neodhalí jediný případ nákazy, tak buď máme ve školách všechny žáky covid-negativní, nebo jsou používané testy prostě nekvalitní,“ upozorňuje náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství a sportu.

V souvislosti s testováním odešel dnes ministru školství dopis hejtmana Martina Červíčka, ve kterém mimo jiné vyzývá k testování žáků pomocí šetrnější metody. „V současné době je řada možností, jak na covid-19 testovat, které by byly určitě vhodnější ve školách. Kromě toho by rodiče žáků měli mít důvěru ministerstva školství, aby mohli testovat své děti sami, například v pohodlí domova,“ doplňuje náměstek Štěpánek.

Testování na covid-19 se od pondělí 12. 4. týká žáků prvního stupně základních škol a předškoláků v mateřských školách. Společně s nimi jsou testováni také všichni zaměstnanci školských zařízení. Dohromady bylo v kraji v pondělí takto otestováno přes 27 tisíc osob. V 11 případech testy ukázaly pozitivní výsledek. Následně provedené PCR testy ale covid-19 nepotvrdily u žádného z testovaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…