Královéhradecký kraj: Vznik karavanových stání znovu podpoří krajský dotační program

23.09.2023 7:44 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj pokračuje v podpoře budování karavanových stání pro obytná vozidla. V druhém ročníku dotačního programu na rozvoj infrastruktury cestovního ruchu uvolní finanční prostředky ve výši šest milionů korun. Dotace opět pokryjí nejen výstavbu karavanového stání, ale také pořízení servisní stanice nebo vybudování technického zázemí pro uschování jízdních kol a elektrokol. Zájemci budou moci podávat žádosti od 17. října do 20. listopadu 2023.

Královéhradecký kraj: Vznik karavanových stání znovu podpoří krajský dotační program
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Informace destinačních společností v regionu potvrzují, že o opětovné vyhlášení dotačního programu je zájem, a dokonce předpokládají ještě větší počet žadatelů. V letošním roce kraj celkem finančně podpořil 20 projektů. Zájemci mohli podávat žádosti na vybudování karavanových stání nebo technického zázemí pro jízdní kola a elektrokola, přičemž šest žadatelů čerpá dotaci na oba dva účely,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast cestovního ruchu Martina Berdychová.

Oprávněnými žadateli o dotaci jsou obce a jejich příspěvkové organizace, svazky obcí a fyzické a právnické subjekty, jejichž předmět podnikání souvisí s oblastí cestovního ruchu. Úspěšným žadatelům kraj na uznaných výdajích zaplatí maximálně 50 % nákladů. Mezi hodnotícími kritérii jsou například potřebnost na území regionu, rozsah spolupráce s příslušným destinačním managementem nebo kvalita projektového záměru. Královéhradecký kraj na rozvoj infrastruktury cestovního ruchu pro rok 2024 uvolní finanční prostředky ve výši šest milionů korun.

„Zkvalitněním turistické vybavenosti v kraji vzniká kromě nových stání pro obytná auta tuzemských i zahraničních návštěvníků také strategická doprovodná infrastruktura pro cyklistickou dopravu. Umístění nabíjecích stanic pro elektrokola je vždy v návaznosti na existující cyklotrasy a cyklostezky nebo v blízkosti kulturních památek či přírodního dědictví,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Nové nabíjecí stanice pro elektrokola vznikají například v Deštném v Orlických horách, 13 rychlonabíjecích stanic na území Krkonoš a 12 v okolí Babiččina údolí. Samoobslužná bezplatná myčka jízdních kol vznikne v Hradci Králové v prostoru u Zděné Boudy.

Nejvíce projektů úspěšní žadatelé realizují na území destinačních společností Orlické hory a Podorlicko a v Podkrkonoší. Jedním z žadatelů je také Koupaliště a kemp Broumar u Opočna. Na nová karavanová stání se turisté mohou těšit dále na Náchodsku a Královédvorsku, a to v obcích Stárkov, Huntířov a Dolní Brusnice.

Účely dotačního programu Podpora budování infrastruktury cestovního ruchu v Královéhradeckém kraji vyhlašovaného pro rok 2024 zůstaly stejné, a to na výstavbu karavanových stání pro obytná vozidla, přívěsy a karavany (stellplatzy) včetně zavedení elektrické a vodovodní přípojky a vybudování míst pro úschovu, servis a nabíjení kol a elektrokol. Dotaci je možné čerpat také na modernizaci prostor pro zabezpečenou úschovu zavazadel.

Do dotačního programu Podpora budování infrastruktury cestovního ruchu v Královéhradeckém kraji pro rok 2024 je nutné posílat žádosti pouze elektronicky, a to odesláním z datové schránky žadatele do datové schránky Královéhradeckého kraje. Podávání žádostí se otevře 17. října 2023 a skončí 20. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…