Královéhradecký kraj nakoupil 87 tisíc chirurgických roušek, dalších šest tisíc dostal darem

18.03.2020 15:39

Společnost Medilab ČR z Českého Meziříčí dodala Královéhradeckému kraji 87 tisíc chirurgických roušek. Dalších 6 tisíc firma kraji darovala pro jeho nemocnice a pro mateřské školy.

Královéhradecký kraj nakoupil 87 tisíc chirurgických roušek, dalších šest tisíc dostal darem
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

V celé republice je nedostatek ochranných pomůcek pro boj s koronavirem, které krajům přislíbil dodat stát. Kraj proto hledá další možnosti, jak tyto prostředky zajistit pro všechny v první linii střetu s touto nákazou.

„Dnes jsme pro Královéhradecký kraj pořídili 87 tisíc kusů chirurgických roušek s filtrační hodnotou N98. Roušky rozdělíme mezi záchranáře, hasiče, policisty, praktické lékaře a zubaře a pro další, kteří jsou v čele boje se šířením koronaviru. Děkuji společnosti Medilab za dar šesti tisíc kusů roušek pro naše nemocnice a mateřské školy. Vážíme si takové pomoci i takové spolupráce,“ uvedl včera hejtman Jiří Štěpán, který do Českého Meziříčí přijel zásilku převzít společně se starostou Náchoda Janem Birke. Na toho se společnost Medilab obrátila s nabídkou, o které starosta ihned informoval hejtmana. Samo město Náchod od firmy nakoupilo 13 tisíc roušek a tisíc dostalo darem pro mateřské školy.

Kraj 93 tisíc roušek rozdělí mezi profesionální a dobrovolné hasiče, zdravotnickou záchrannou službu, policii, krajské nemocnice a sociální služby. Z toho 21 tisíc roušek kraj rozdělí mezi praktické lékaře pro děti a dorost i pro dospělé, zubaře a další ambulance. Dalších 22 tisíc roušek dostane 15 obcí s rozšířenou působní, které je dále rozdělí mezi své spádové oblasti.

Podle ředitele společnosti Medilab ČR Roberta Zaketoviće mají krajem pořízené roušky filtrační hodnotu N98 a tedy dle norem mají účinnost obdobnou jako respirátory FFP2.

Královéhradecký kraj se snaží ochranné pomůcky zajistit samostatně. V pondělí rada kraje projednala nákup 200 tisíc respirátorů FFP2 z USA, které by kraj případně pořídil.

Od státu Královéhradecký kraj do této chvíle obdržel 2912 respirátorů FFP2 a FFP3, který rozdělil podle klíče přiděleného ministerstvem zdravotnictví. Vedle toho stát kraji dodal 4067 roušek, které obdržely regionální zařízení poskytující sociální služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…