Královéhradecký kraj plánuje z vlastního rozpočtu opravy škol za 102 milionů korun

29.06.2016 22:15

O prázdninách vystřídají žáky v mnoha krajských školách a školských zařízeních řemeslníci. Kraj zajistí z vlastních prostředků Fondu rozvoje a reprodukce pro oblast školství během prázdnin desítky nejrůznějších oprav. Ve zmiňovaném fondu je pro letošek vyčleněno celkem 102 milionů korun, což je o 25 milionů více než v loňském roce.

Královéhradecký kraj plánuje z vlastního rozpočtu opravy škol za 102 milionů korun
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Největší položkou, kterou hradíme kompletně z vlastních krajských peněz, je prázdninová rekonstrukce školní kuchyně na Střední zahradnické škole v Kopidlně, na kterou je vyčleněno 12,5 milionu korun. Také o prázdninách dokončíme poslední etapu výměny oken a dveří na hradeckém Gymnáziu Boženy Němcové. Kompletní výměna stála dohromady 8,6 milionu korun, z čehož jsme letos uhradili přes 5 milionů korun,“ uvedl radní pro oblast investic Josef Dvořák.

Mezi další velké prázdninové projekty patří pokračování opravy fasády a střechy hradecké zdravotnické školy, na které je letos vyčleněno 6,5 milionu korun. Investici 6 milionů korun si vyžádá přístavba šaten v Integrované střední škole v Nové Pace. Za 3 miliony korun se také letos opraví část sociálních zařízení v Domově mládeže v Hradci Králové, s druhou etapou se pak počítá i v příštím roce. Rekonstrukce kotelny za 2,9 milionu korun pak čeká Střední průmyslovou školu v Hronově.

Celkem se pro letošní rok a především pak na období prázdnin chystá asi čtyřicítka projektů oprav. Z vlastních prostředků Fondu rozvoje a reprodukce (FRR) pro oblast školství na ně kraj uvolnil celkem 102 milionů korun, což je o 25 milionů více než vloni. „Původně jsme měli vyčleněno na tyto opravy asi 72 milionů korun, ale na základě kladného hospodářského výsledku jsme na opravy škol uvolnili v rozpočtové změně dalších 30 milionů korun z přebytku hospodaření,“ řekl radní pro ekonomiku Josef Táborský.

Rekonstrukce Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Rychnově nad Kněžnou

Vůbec největší letošní investicí v oblasti školství, která má přesah i do dalších let, je začínající modernizace Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Rychnově nad Kněžnou. S ní se počítá v rámci rozšiřování průmyslové zóny Solnice – Kvasiny. Projekt bude rozdělen do dvou etap, ve kterých by měly být postupně modernizovány areály U Stadionu i Na Jamách. Celkové náklady na rekonstrukci obou areálů se odhadují dohromady kolem 140 milionů korun. Nyní startuje první etapa a náklady se odhadují na 80 milionů korun. Tato akce není zahrnuta do celkového přehledu oprav, protože je na ní poskytnuta 90% státní dotace – nejedná se tedy o akci financovanou pouze z vlastních zdrojů kraje (FRR).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…