Královéhradecký kraj pomůže s výstavbou chráněného bydlení na Třebechovicku

17.03.2023 12:39 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj pomůže neziskové organizaci Les Chalupes s výstavbou chráněného bydlení pro osm klientů u Třebechovic pod Orebem. Radní přislíbili poskytnout individuální dotaci ve výši pět milionů korun na financování výstavby nového zařízení, která by mohla začít už během příštího roku.

Královéhradecký kraj pomůže s výstavbou chráněného bydlení na Třebechovicku
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Pomůžeme organizaci Les Chalupes vybudovat chráněné bydlení pro osoby se zdravotním postižením. Tato investice je plně v souladu s naší strategií v oblasti sociálních služeb na roky 2018 až 2026 a náš kraj postupně zvyšuje kapacity chráněného bydlení pro osoby se zdravotním postižením v regionu, jen za uplynulý rok kraj otevřel nové chráněného bydlení v Náchodě a nového zázemí pro pobytové sociální služby v Třebechovicích pod Orebem. Stavaři také zahájili výstavbu nového komunitního chráněného bydlení v Jičíně,“ uvedla náměstkyně pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

Výstavba chráněného bydlení s osmi lůžky v Polánkách nad Dědinou bude stát zhruba 36 milionů korun. Nezisková organizace Les Chalupes z vlastních zdrojů již zaplatila projektovou dokumentaci a chce podat žádost o dotaci do Národního plánu obnovy. Jednou z podmínek je spoluúčast žadatele ve výši pěti milionů korun. Tyto peníze ale organizaci chyběli, a proto se obrátili na Královéhradecký kraj.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

„Les Chalupes založili rodiče osob se zdravotním postižením a je propojena s dlouhodobě etablovaným poskytovatelem sociálních služeb Skok do života, s níž již několik let spolupracujeme a podporuje. Proto jsme se rozhodli tuto částku za Královéhradecký kraj přislíbit. Díky tomu tak mohou žádost podat. Přidělení dotace a případné zahájení financování celého projektu se uskuteční v roce 2024,“ doplnil hejtman Martin Červíček.

Královéhradecký kraj výstavbu chráněného bydlení soustavně podporuje. Během srpna loňského roku například dokončil přímo v Třebechovicích pod Orebem výstavbu dvou rodinných domů za necelých 32 milionů korun včetně DPH. Vzniklo nové zázemí pro pobytové sociální služby s celkovou kapacitou 12 lůžek, která nahrazují služby ústavního charakteru.

V Jičíně probíhá rekonstrukce bytového domu, kde by mělo vzniknout 11 lůžek pro osoby s mentálním postižením, kam se přesunou klienti z Domova sociálních služeb v Chotělicích. V Hradci Králové pak kraj podal žádost o dotaci na výstavbu nového šestilůžkového zázemí pro osoby s mentálním či kombinovaným postižením, kde budou získávat zkušenosti, znalosti a dovednosti potřebné pro v maximální míře samostatný život.

V přípravě je řada dalších projektů, které zvyšují počty komunitních služeb v Nové Pace, Hořicích, Hradci Králové, Jaroměři a Novém Městě nad Metují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…