Kritika byla přiměřená, nemocnicím v Českých Budějovicích a Táboře se NKÚ omlouvat nemusí

19.05.2018 9:46

Vrchní soud potvrdil verdikt Městského soudu v Praze, který v celém rozsahu zamítl žalobu Nemocnice České Budějovice a Nemocnice Tábor proti Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Rozsudek je pravomocný.

Kritika byla přiměřená, nemocnicím v Českých Budějovicích a Táboře se NKÚ omlouvat nemusí
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Městský soud ve svém rozsudku z 3. listopadu 2016 dospěl k závěru, že Nejvyšší kontrolní úřad informacemi a tvrzeními uvedenými v tiskové zprávě ke kontrolní akci NKÚ č. 14/16 – „Peněžní prostředky určené v rámci Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Jihozápad pro období 2007–2013 na rozvoj a obnovu regionálních zdravotnických zařízení“ nezasáhl do pověsti nemocnic. NKÚ se tak nemusí Nemocnici Tábor ani Nemocnici České Budějovice omlouvat a nemusí odstranit tiskovou zprávu ze svých webových stránek.

Městský soud v Praze je toho názoru, že prezentace kontrolních zjištění byla přiměřená včetně kritiky, kterou obsahovala. „Na základě provedeného dokazování soud dospěl k závěru, že žalovaný svým postupem nezasáhl do pověsti žalobců,“ uvedl v rozsudku Městský soud v Praze.

Podle Městského soudu v Praze NKÚ samotným vydáním tiskové zprávy nepostupoval nesprávně nebo dokonce nezákonně. „Soud shledal postup žalovaného, zveřejnění tiskové zprávy a „její přílohy“, v souladu se zákonem, kdy v tiskové zprávě došlo pouze ke stručnému shrnutí a vyhodnocení skutečností zjištěných při kontrole. Způsob informování veřejnosti (ze strany NKÚ, pozn.) nepovažuje soud ani za údajně nesprávný,“ stojí dále v rozsudku.

„Potvrzení verdiktu jsem očekával. Smyslem práce NKÚ je přeci jasné pojmenování problémů. Snahy nasadit nám náhubek nás nemohou zastavit a v tom, co děláme, budeme pokračovat bez ohledu na takovéto protesty kontrolovaných. Ostatně občané od nás ani nic jiného neočekávají,“ řekl prezident NKÚ Miloslav Kala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…