Krkonošské muzeum v Jilemnici představuje historii pošty na Jilemnicku

20.06.2018 10:56

Výstavu k 180. výročí založení soukromé pošty v Jilemnici můžete navštívit až do 9. září v Krkonošském muzeu Správy KRNAP v Jilemnici.

Krkonošské muzeum v Jilemnici představuje historii pošty na Jilemnicku
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Do třicátých let 19. století byly poštovní služby zajišťovány příležitostnými obecními či panskými posly. V roce 1838 získal na základě výnosu poštovní správy ze dne 3. října 1838, č. 12351/2643 koncesi pro soukromou poštu Ignác Gross a v rukou jeho potomků zůstala až do zestátnění. Vlastnil dům č. p. 9 na jilemnickém náměstí a zároveň si tu zřídil hostinec Na Poště. Sběrna mohla přijímat a doručovat dopisy, psaní s penězi a balíčky až do tří liber váhy. Spojení měla s poštovním úřadem v Jičíně. Zpočátku docházel se shromážděnou poštou pouze jednou týdně pěší posel do Jičína, později dvakrát týdně do Nové Paky.

V roce 1896 byla pošta zestátněna a od roku 1926 sídlila v nové honosné budově, kterou navrhl renomovaný pražský architekt František Roith. V této budově je pošta dodnes.

Expozice nabízí řadu jedinečných exponátů: historické poštovní schránky, obálky, uniformy, jilemnické poštovní saně pro dopravu osob, unikátní dopisy a telegramy, plány a mnoho dalšího.

Výstava byla připravena ve spolupráci s řadou institucí, mimo jiné s Poštovním muzeem Praha a otevřena je denně mimo pondělí od 8 do 12 a od 13 do 16 hodin do 9. září 2018.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…