Kroměřížské zahrady v novém díky evropským dotacím

27.02.2015 20:45

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži, podpořený z Integrovaného operačního programu, byl dnes ukončen. Díky dotacím z evropských fondů byly zrekonstruovány renesančně-barokní zahrady kroměřížského zámku a vzniklo metodické centrum zahradní kultury.

Kroměřížské zahrady v novém díky evropským dotacím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahradník při úpravě keřů. Ilustrační foto

„Projekt Národní centrum zahradní kultury měl několik fází. Rekonstruovaná Květná zahrada se veřejnosti otevřela již vloni na podzim. Nyní je projekt zcela dokončen a bude plně sloužit k prezentaci bohaté zahradní kultury České republiky,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Hlavním cílem projektu, zahájeného v roce 2010, bylo vytvoření multioborového metodického centra Národního památkového ústavu a obnova Květné a Podzámecké zahrady. Metodické centrum zahradní kultury se věnuje zahradnímu umění a jeho pětisetleté historii na našem území. Vytváří metodiky pro péči o historické zahrady a parky v České republice, vychovává odborníky a v neposlední řadě se zaměřuje na veřejnost.

Díky finanční podpoře z IOP bylo zbudováno i zahradnictví v Podzámecké zahradě, které slouží jako technické zázemí pro údržbu historické zahrady. Provoz v nových budovách zahradnictví byl zahájen v listopadu 2012. V dubnu roku 2013 získal projekt zahradnického zázemí v Podzámecké zahradě čestné uznání v soutěži Grand Prix Architektů 2013.

Celkové náklady projektu byly 336,5 milionu korun. Z toho 286 milionu korun poskytla Evropské unie prostřednictvím Integrovaného operačního programu. Kroměřížský zámek a zahrady jsou mezi památkami zapsanými na seznamu UNESCO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.