Kulinářská setkání Romana Vaňka pokračují exkluzivně na Dvojce

02.03.2017 18:01

Oblíbený seriál Dějiny kuchyně s Romanem Vaňkem pokračuje druhou sérií. Dvojici průvodců Iva Bendová, Roman Vaněk doplnil docent Martin Franc z Masarykova ústavu a archivu Akademie věd ČR. To všechno v novém čase, každou středu krátce po 14. hodině v pořadu Odpoledne s Dvojkou.

Kulinářská setkání Romana Vaňka pokračují exkluzivně na Dvojce
Foto: Adam Kebrt
Popisek: Historický jídelní lístek.

V nových dílech Dějin kuchyně se k dvojici průvodců – moderátorce Ivě Bendové a kuchaři a spisovateli Romanu Vaňkovi připojil doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D. z Masarykova ústavu a archivu Akademie věd České republiky. Náplní pořadu je seznámit posluchače s historií domácí i světové kuchyně prostřednictvím soukromé sbírky Romana Vaňka a pro upřesnění doby, ze které pochází vzácné menu, se připojí historik.  

„Spolupráce s Romanem Vaňkem mě napadla v momentě, kdy jsem poznala jeho obrovskou sbírku jídelních lístků čítající na čtyři tisíce různých menu, nejstarší lístek má asi dvě stě let. Vracet se do naší i světové historie kuchyně je nejenom poučné, díky docentovi Francovi
i zábavné. Umí k přesnému datu najít neuvěřitelné dobové zajímavosti, které zařazujeme do pořadu formou dialogu tří lidí v kombinaci s hudbou té doby,“ říká vedoucí programu Dvojky a autorka pořadu Kateřina Dvořáková.

Úvodní díl nové řady úspěšného seriálu zavedl posluchače do restaurace Metro na Národní třídě, patřící Václavu Kleinhamplovi. Vrátili se tak do roku 1935 a podávalo se čtyřchodové menu za 9,50 nebo pětichodové za 12 korun. Dozvěděli se informace o tehdejší gastronomii, ale získali i přehled o dané době v širším historickém kontextu. A to doslova.

I s další lahůdkou zůstanou tvůrci seriálu v Československu. Zavedou posluchače na slavnostní večeři k otevření severní části ruzyňského letiště, která se konala 15. června 1968. Menu nabídne pěnu z kuřat, vařeného pstruha na másle, pařížské brambůrky, ale i anglickou svíčkovou.

„Do jídelníčků se promítají nejrůznější dobové fenomény, což nám umožňuje nahlédnout do společenského dění a kultury v různých epochách. Naším cílem je ukazovat zajímavé a někdy možná překvapivé historické souvislosti, ale také posluchače příjemně naladit a možná jim
i trochu zvednout apetit,“ doplňuje Martin Franc z Masarykova ústavu a archivu Akademie věd ČR.

Náplň dalších dílů seriálu Dějiny Kuchyně s Romanem Vaňkem už neprozradíme. Naladit si ho mohou posluchači každou středu krátce po 14. hodině na vlnách Českého rozhlasu Dvojka, starší díly pořadu najdou v iRadiu v celodenních záznamech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…