Kůň Převalského, sob, nahur, orel nebo výr velký – to jsou některá z nových mláďat v liberecké zoo

22.06.2020 21:14

V období jara se mláďata rodí a líhnou jak ve volné přírodě, tak z pravidla i v zoologických zahradách. Ta liberecká hlásí mnoho nových přírůstků především ve výbězích kopytníků a v ptačích voliérách. Směrem po návštěvnické trase mohou návštěvníci nyní pozorovat malé potomky u takinů zlatých, koně Převalského, soba karelského, kozy šrouborohé, pelikána bílého, novozélandského papouška nestora key, výra velkého západosibiřského nebo nahura modrého.

Kůň Převalského, sob, nahur, orel nebo výr velký – to jsou některá z nových mláďat v liberecké zoo
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Po přírůstcích nyaly nížinné, buvolce běločelého, sambara skvrnitého, mravenečníka tříprstého nebo orlosupa bradatého, kteří přišli na svět v prvních měsících letošního roku, se v průběhu jara rozšířily řady zvířat v Zoo Liberec i u další desítky druhů. Jak je v tomto období typické, nejvíce mláďat přibylo na úseku kopytníků a dravých ptáků, kde se po orlosupovi, který byl vypuštěn do volné přírody, podařilo úspěšně odchovat i vzácné orly nejmenší, orly jestřábí a čimanga horská. Jedná se o mimořádně cenné jedince, kteří jsou z chovatelského a ochranářského hlediska pro zachování celého druhu obrovským přínosem. „Chov těchto druhů v lidské péči je velice náročný a na celém světě je pouze několik zoologických zahrad, které tyto dravce chovají. Rozmnožit se je ale podařilo letos pouze u nás,“ říká zoolog a kurátor ptactva Jan Hanel. Malá ptáčata dravců ale bohužel návštěvníci neuvidí, zůstávají se svými rodiči v zázemí zahrady.

Na úseku kopytníků se stáda postupně rozšířila u takinů zlatých, koně Převalského, koz šrouborohých, soba karelského a nahura modrého. Všechna tato mláďata naopak obývají venkovní výběhy již od prvních dní, a tak jsou pro návštěvníky zoo při troše štěstí snadno pozorovatelná. „Chov horských kopytníků je v liberecké zoo historicky velmi úspěšný. V případě takinů zlatých máme dokonce největší chovnou skupinu v České republice,“ dodává zoolog Luboš Melichar.

Kůň Převalského
Své druhé hříbě, samičku, porodila klisna koně Převalského dne 25. května. Po výběhu ještě stále běhá i její starší bratr, který ale bude záhy převezen do Zoo Chomutov. Přestože začala liberecká zoo s chovem koní Převalského teprve před třemi lety, podařilo se zde úspěšně odchovat již 4 mláďata tohoto druhu, který na světě přežívá právě jen díky chovu v zoologických zahradách.

Kůň Převalského

Sob karelský
Další přírůstek mohou návštěvníci spatřit hned v dalším výběhu, a to u sobů karelských. Malá samice soba se narodila 28. května a jedná se o historicky první odchované mládě tohoto ohroženého finského sudokopytníka od počátku jeho chovu v Liberci v roce 2013.

Sob karelský

Koza šrouborohá
Mláďata tohoto horského asijského býložravce se rodí v liberecké zoo koncem jara téměř pravidelně. V letošním roce během jednoho týdne přivedly na svět potomky hned tři samice. První porodila 27. května, druhá o dva dny později a poslední přírůstek přišel na svět 1. června. Od počátku chovu v roce 1976 se v zoo pod Ještědem odchovalo celkem 169 mláďat.

Koza šrouborohá

Nahur modrý
I v posledním výběhu po směru návštěvnické trasy, který obývají bharalové neboli nahuři modří, mohou návštěvníci spatřit mládě. To se narodilo 13. června a jedná se o samce. Po dosažení pohlavní dospělosti bude malý nahur s největší pravděpodobností převezen za účelem posílení chovu do jiné zoologické zahrady.

Nahur modrý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…