Kverulant.org podal trestní oznámení na bývalého vysokého státního úředníka

19.12.2015 20:12

Ondřej Filip se v červenci 2013 stal členem rady Českého telekomunikačního úřadu, ale zároveň nepřestal být výkonným ředitelem konsorcia soukromých firem. Dostal se tak do učebnicového konfliktu zájmů, a proto nezisková organizace Kverulant.org usilovala o jeho odchod z rady ČTÚ. Toho se podařilo dosáhnout v září 2014. Nyní Kverulant.org zjistil, že bývalý radní Filip pobíral plat ještě půl roku po odchodu z ČTÚ, přestože nedodržel zákonnou povinnost nebýt zaměstnán v oblasti elektronických komunikací. Kverulant.org proto podal na Ondřeje Filipa trestní oznámení.

Kverulant.org podal trestní oznámení na bývalého vysokého státního úředníka
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Český telekomunikační úřad je organizace, která spravuje záležitosti týkající se mobilních telefonů, operátorů, rádiových a televizních frekvencí a podobně. V jejím čele stojí rada ČTÚ a všichni její členové jsou považováni za veřejné funkcionáře ve smyslu zákona o střetu zájmů. Tento zákon jim výslovně zakazuje podnikat, být statutárními orgány či zaměstnanci soukromých společností.  

Vláda v červenci 2013 na návrh ministra Kuby jmenovala dalším členem Rady ČTÚ Ondřeje Filipa. Pan Filip v té době šéfoval konsorciu firem CZ.NIC, zájmovému sdružení právnických osob tvořenému 115 firmami, z nichž patrně jen menšina nespadá do „jurisdikce“ ČTÚ. Konsorcium CZ.NIC je v první řadě správcem české národní domény, tedy všech adres s příponou .cz, kromě toho však provozuje i podnikatelskou činnost. Za poslední dva roky vykázalo roční obrat kolem 200 milionů korun a jeho roční zisk se po zdanění pohybuje v desítkách milionů korun. Ondřej Filip byl v učebnicovém konfliktu zájmů, a proto Kverulant usiloval o jeho odchod z rady ČTÚ. Toho se podařilo dosáhnout po rok trvající kampani v září 2014.

Nyní Kverulant.org zjistil, že bývalý radní Filip ještě půl roku po svém odchodu z ČTÚ pobíral plat v celkové výši 472 200 korun, a to přestože nedodržel zákonnou povinnost nebýt zaměstnán v oblasti elektronických komunikací. Pan Filip byl v té době stále výkonným ředitelem konsorcia firem CZ.NIC. Podle zákona o elektronických komunikacích nesmí bývalý člen rady ČTÚ půl roku podnikat v oblasti elektronických komunikací, přijímat účast ve statutárních, řídicích a kontrolních orgánech podnikatelů vykonávajících činnosti v působnosti tohoto zákona, vykonávat poradenskou anebo jinou odbornou pomoc ve věcech elektronických komunikací nebo jinak působit ve prospěch takových podnikatelů. Členovi Rady ČTÚ po uvedenou dobu šesti měsíců náleží každý měsíc plat ve výši jeho průměrného měsíčního platu za dobu výkonu funkce.

Ing. Vojtěch Razima, ředitel organizace Kverulant.org, celou kauzu komentuje takto: „Pan Filip si patrně myslí, že zákony mají v české kotlině dodržovat hlavně ti druzí. My jsme přesvědčeni, že zákony by měl dodržovat každý. Tím spíše byl-li dokonce členem řídicího orgánu instituce, která má dohlížet na dodržování zákonů v jedné oblasti veřejného života. Proto jsme na něj dnes podali trestní oznámení.“ 

Podle organizace Kverulant.org pan Filip už od svého jmenování do Rady ČTÚ nesplňoval zákonnou podmínku nezávislosti, a plat radního tak pobíral nezákonně. Orgány činné v trestním řízení by měly prozkoumat, zda toto jednání není trestným činem. Pražský městský soud již vynesl pravomocný rozsudek v podobném případu pražského zastupitele Karla Březiny. Ten podle verdiktu z října 2014 spáchal podvod v pražském dopravním podniku, kde jako předseda dozorčí rady neoprávněně pobíral odměny v celkové výši 290 tisíc korun, přestože řečenou funkci vůbec vykonávat nesměl. Působil totiž také v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurz. Předsedkyně trestního senátu Eva Burianová tehdy uvedla: „Vina tam je jasná. Myslíme si, že takhle se člověk veřejně činný chovat nemá.“Březina podle ní valné hromadě dopravního podniku zamlčel okolnosti, které tvořily zákonnou překážku jeho členství v dozorčí radě. Jakožto člen několika rad přitom byl v těchto záležitostech dostatečně zběhlý. Kverulant.org se domnívá, že dostatečně zběhlý v záležitostech konfliktu zájmů byl i pan Filip. Už proto, že Kverulant už na jeho konflikt zájmů radního ČTÚ v minulosti veřejně upozorňoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…