Kyberzločinci kladou na uživatele téměř dokonalé pasti

19.10.2014 14:20

Tři čtvrtiny (74 %) Čechů již obdržely e-mail od podvodníka, který je vybízel například k uhrazení neexistujícího dluhu či k instalaci záškodnického programu, který by se snažil vytunelovat jejich bankovní účet. Zcizení on-line identity či osobních dat přiznala více než desetina respondentů (13 %).

Kyberzločinci kladou na uživatele téměř dokonalé pasti
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Respondenti se rovněž shodují, že podvodných e-mailů přibývá (85 %) a zvyšuje se jejich sofistikovanost: „Přes 80 % dotázaných vyjádřilo obavy z odcizení identity, podvodných e-mailů či virů. Nevědí, jak se účinně bránit,“ říká Martin Vařbuchta, manažer společnosti Intel. Vyplývá to z průzkumu společnosti Intel, která se dotazovala více než 1000 tuzemských respondentů z řad uživatelů internetu.

Z průzkumu dále vyplývá, že svoje mobily a tablety má nezabezpečené téměř polovina uživatelů: chytrý telefon si nechrání 55 % uživatelů a tablet 36 %. Přitom pro on-line bankovnictví využívá počítač 76 %, mobil 22 % a tablet 17 % uživatelů. „Kyberzločince lákají zejména rostoucí počty uživatelů mobilních forem bankovnictví. Může se jednat o miliony potenciálních obětí s nezabezpečeným mobilem nebo tabletem,“ vysvětluje motivy kyberzločinců Ivan Janoušek, soudní znalec v oblasti informačních technologií ze znaleckého ústavu APOGEO Esteem.

Podle Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI) jde o alarmující trend: „Jsme teprve na začátku boomu kyberzločinnosti. Pokud se nebudou lidé aktivně bránit, počet krádeží prudce poroste. Nestačí už jen obezřetnost, je třeba se bránit i pomocí bezpečnostních aplikací, které sofistikovaným útokům kyberzločinců účinně brání,“ doporučuje Jiří Palyza, ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu. Podle znaleckého ústavu APOGEO Esteem domácím uživatelům nejvíce hrozí nabourání mobilního bankovnictví a zcizení identity (viz graf).

Bránit se lze obezřetností a bezpečnostním softwarem

Účinná obrana proti kyberzločincům se musí podle NCBI skládat z preventivní obezřetnosti a využívání bezpečnostních aplikací, které většinu útoků odrazí. „Je nutné používat zdravý selský rozum v kombinaci s bezpečnostním programem, který zajistí ochranu proti virům, podvodným nabídkám, šifruje ukládaná data a umožní mobilní zařízení zamknout a pravidelně zálohovat,“ doporučuje Jiří Palyza, šéf Národního centra bezpečnějšího internetu.

NCBI doporučuje reagovat na e-mailové výzvy od autorit státní moci – například policie, soudů či exekutorů – s velkou obezřetností: „Tyto instituce e-mailem s občany běžně nekomunikují, jde o formu nátlaku ze strany kyberzločinců,“ vysvětluje Palyza. Nejohroženější jsou proto senioři a mládež. „Podvodníci komunikují z pozice autority, například exekutora, aby své oběti přiměli k akci, například k otevření zavirované přílohy s údajným dluhem,“ vysvětluje Jiří Palyza.

Nový trik sociálního inženýrství: vykradení účtu pomocí zcizené identity

Kyberzločincům obyčejně stačí jen pár hodin na zcizení identity a zablokování přístupu ke službám. „Jejich odblokování je náročné a třeba i několik dní nemůže okradený majitel služby využívat. Během této doby se však může zloděj vydávat za dotyčnou osobu a způsobit jí značné škody,“ varuje soudní znalec Ivan Janoušek. Před obdobnými krádežemi identity na Facebooku například nedávno varovala jedna z tuzemských bank.

Průměrný uživatel by proto neměl reagovat na podezřelé e-mailové výzvy k zadání hesel či bezpečnostních kódů. „V on-line světě se vyplatí nejdříve prověřovat a až pak důvěřovat. Kyberzločinci jsou schopni nastražit dokonalé pasti. Doporučujeme vždy preventivně na podezřelé výzvy nereagovat a důsledně využívat bezpečnostní programy, které na podvodné e-maily upozorní či je rovnou smažou,“ uzavírá Jiří Palyza, ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu.

O Národním centru bezpečnějšího internetu (NCBI)

NCBI je neziskové nevládní sdružení založené v roce 2007. Jeho posláním je přispívat ke zvýšení bezpečnosti užívání internetu, moderních informačních a komunikačních technologií, zvyšovat povědomí uživatelů o jejich kladech a možných nebezpečích, přispívat k osvojování etických norem v on-line prostředí, napomáhat předcházení a snižování možných sociálních rizik spojených s jejich užíváním. Hlavním cílem sdružení je vytvořit a provozovat odborné pracoviště pro osvětu, vzdělávání a ochranu uživatelů před ilegálním a ohrožujícím obsahem na internetu. Více informací je k dispozici na www.ncbi.cz.

O společnosti APOGEO Esteem, a.s.

Znalecký ústav APOGEO Esteem, a.s. je součástí poradenské skupiny APOGEO Group. Znalecký ústav disponuje jedním z nejširších rozsahů znaleckých oprávnění v České republice pro obor ekonomika a kybernetika, jež uděluje Ministerstvo spravedlnosti České republiky. Více informací je k dispozici na www.apogeo.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …