LEO Express vydává dluhopisy s pevným výnosem 7,5 % ročně

26.11.2012 9:26

LEO Express, soukromý železniční dopravce, vydá dne 12. prosince 2012 dluhopisy v objemu až 550 milionů korun. „Chceme, aby se lidé mohli podílet na našem úspěšném a perspektivním podnikání,” říká Leoš Novotný, zakladatel a generální ředitel společnosti.

LEO Express vydává dluhopisy s pevným výnosem 7,5 % ročně
Foto: LEO Express
Popisek: Nová souprava LEO Express se poprvé předvedla v Česku

Dluhopisy s jednokorunovým nominálem budou splatné za pět let a ponesou pevný úrok ve výši 7,5 procenta p.a.
LEO Express v listopadu zahájil pilotní provoz se čtyřmi spoji denně na trase mezi Prahou a Ostravou. Od 9. prosince pak na stejné trase rozjíždí plný provoz se 16 spoji denně, na které nasadí pět zbrusu nových souprav švýcarského výrobce Stadler.

„Prostředky získané emisí dluhopisů plánuje LEO Express použít na nákup dalších vlakových souprav. Chceme totiž expandovat a rozšířit koncept moderního a spolehlivého cestování i na další trasy v České republice i ve střední Evropě,” vysvětluje Peter Köhler, finanční ředitel LEO Express. Upozorňuje přitom na značný tržní potenciál, protože Češi, příp. Slováci nebo Poláci zatím cestují vlakem v průměru o polovinu méně než Rakušané nebo Němci.

„Stejně jako v minulosti v telekomunikacích nebo v letecké dopravě, také na železnici se nyní s její postupnou liberalizací v Evropě otevírají velké příležitosti pro soukromé dopravce. Ti dokážou fungovat efektivněji a poskytovat cestujícím kvalitnější služby než monopolní státní firmy. Například soukromí letečtí dopravci dokázaly po liberalizaci během uplynulých dvaceti let postupně získat z nuly celkem čtyřicetiprocentní podíl na trhu,“ dodává Leoš Novotný. Moderní úsporné vlakové soupravy, a tedy i výrazně nižší provozní náklady navíc dávají LEO Express velkou konkurenční výhodu.

Mandát k přípravě dluhopisů získala J&T BANKA společně s Raiffeisenbank. Administrátorem emise je J&T BANKA. Právními poradci aranžérů a hlavních manažerů emise je advokátní kancelář Allen&Overy a finanční informace pro zvláštní účely, které jsou přiloženy k prospektu emise, byly ověřeny společností PricewaterhouseCoopers.

Dluhopisy LEO Express mají jednokorunový nominál, aby investoři mohli využít stejné daňové výhody, jakou mají státní spořící dluhopisy. „Cenné papíry tohoto nového projektu, za kterým stojí úspěšná podnikatelská rodina, nabízí velmi zajímavý úrok, který je srovnatelný s dlouhodobými výnosy na akciových trzích,“ dodává Daniel Drahotský, ředitel úseku finanční trhy J&T BANKY.

Úpis dluhopisů proběhne aukčním způsobem. Investoři budou moci od 26. listopadu do 3. prosince 2012 podávat své objednávky v rozpětí od 95 do 105 procent nominální hodnoty. Dluhopisy lze objednávat prostřednictvím aranžérů J&T BANKY a Raiffeisenbank, a také předních obchodníků s cennými papíry, jako jsou ATLANTIK finanční trhy, BH Securities či Cyrrus.

Dluhopisy budou plně obchodovatelné na volném trhu Burzy cenných papírů Praha.

Veškeré informace o nabízených cenných papírech a podmínkách pro jejich nabytí jsou uveřejněny v prospektu dluhopisů umístěném na internetových stránkách emitenta a administrátora.

Emitent: www.leoexpressproinvestory.cz; www.le.cz/pro-investory
Administrátor: www.jtbank.cz/informacni-povinnost/emise-cennych-papiru

reklama

autor: LEO Express

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…