Lanová dráha v Zoo Praha svezla za 35 let pravidelného provozu již sedm milionů cestujících

13.06.2016 21:45

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a Zoo Praha dnes přivítaly jubilejního cestujícího na lanové dráze v pražské zoo s pořadovým číslem 7 000 000. U příležitosti blížícího se 35. výročí lanovky DPP dále připravil na místě program pro děti. Zároveň v tento den DPP předal finanční dar na podporu zvířat. Po dohodě DPP s pražskou zoo (v době uzávěry hlavní cesty spojující dolní a horní část zoo) bude navíc lanovka jezdit pro návštěvníky zdarma.

Lanová dráha v Zoo Praha svezla za 35 let pravidelného provozu již sedm milionů cestujících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

„Pražská zoo patří mezi nejnavštěvovanější místa v naší metropoli. Velmi nás těší, že kromě dopravy k ní můžeme již 35 let usnadňovat pohyb návštěvníkům i v jejím členitém terénu. Se stále vzrůstající oblibou tohoto místa věříme, že dalšího jubilejního návštěvníka přivítáme již brzy,“ řekl Ladislav Urbánek, dopravní ředitel DPP.

„Lanová dráha patří neodmyslitelně k pražské zoo a velmi mě těší, že je návštěvníky stále tak hojně využívána. Jízda na lanovce poskytuje jedinečné výhledy na zoo i Prahu a vždy je vyhledávaným zážitkem pro návštěvníky všech věkových kategorií. Věřím, že tomu tak bude i nadále," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu.

Lanovka si v červenci připomene 35. výročí provozu

DPP zajišťuje pravidelný provoz včetně údržby na lanové dráze v pražské zoo od 1. července 1981. V majetku DPP je lanová dráha od roku 1983. Její stavba ale započala již dříve, a to v roce 1972 a první cestující se jí svezli 14. září 1977. Nicméně kvůli technickým potížím a nedostatkům musel její provoz být po necelém roce přerušen.

Následující roky provozu po její rekonstrukci ze strany DPP ukázaly, že postavit lanovou dráhu v pražské zoo byl jednoznačně dobrý nápad a že její provoz má zde své opodstatnění. V některých letech se s ní svezlo i více než čtvrt milionu návštěvníků. Dosud nejúspěšnější byl v tomto ohledu rok 2011, kdy bylo odbaveno 313 257 cestujících. Dnes 13. 6. 2016 DPP předal certifikát jubilejnímu cestujícímu na lanové dráze v pražské zoo s pořadovým číslem 7 000 000. Tím se stal pan Rudolf Zikmund z Plzně, který (s manželkou Lenkou a synem Jakubem) slavnostně převzal certifikát.

Visutá sedačková lanová dráha v Zoo Praha je jednolanová oběžná s pevnými závěsy. Její šikmá délka je 105,9 m a překonává výškový rozdíl 50,1 m. Lanovka má 60 sedaček o vzájemné vzdálenosti 4,25 m, což představuje časovou vzdálenost 5 s. Každá je určena pro jednu osobu (nosnost 90 kg). Dopravní rychlost lanovky je 0,85 m/s, nouzová 0,167 m/s. Doba jízdy mezi horní a dolní stanicí je 2 min 16 s.

DPP dnes věnoval 20 000 Kč na podporu zvířat

Letos se Dopravnímu podniku podařilo navázat na úspěchy z předchozích let a zvítězil v kategorii Konečný uživatel soutěže SBĚRAČ ROKU 2015, kterou pořádá kolektivní systém EKOLAMP pro nejaktivnější partnery za přístup ke zpětnému odběru vysloužilých osvětlovacích zařízení. S touto společností spolupracuje DPP od roku 2008, přičemž od roku 2012 jsou vyhodnocováni nejlepší sběrači soutěže. Díky skvělé spolupráci zaměstnanců DPP při separaci zářivek se DPP vždy umisťuje mezi prvními dvěma v příslušné kategorii.

Součástí ocenění je i finanční odměna ve výši 20 000 Kč, která není účelově vázána. Proto se DPP rozhodl, že tento dar smysluplně využije v souvislosti s odpovědností vůči životnímu prostředí. Vzhledem k tomu, že se horní stanice lanovky nachází v bezprostřední blízkosti výběhu koní Převalského, bylo nasnadě využít tuto částku na podporu návratu těchto zvířat do volné přírody.

Lanovka zdarma v době uzávěry hlavní cesty spojující dolní a horní část zoo

Ve dnech 13. až 17. června 2016 a 20. až 23. června 2016 nebude z technických důvodů zpřístupněn úsek cesty vedoucí od hlavního vchodu serpentinou do horní části zoo. Do horní části areálu se však bude možné dostat lanovkou, Zakázankou a kolem Gočárových domů. Zoo Praha požádala DPP v době rekonstrukce cesty o umožnění cestování lanovkou zdarma, čemuž DPP vyhověl.  Zároveň bude v uvedené dny (kromě 21. 6. a 22. 6.) rovněž otevřen severní vchod do zoo a severní parkoviště.

Další informace o lanovce zde: http://www.dpp.cz/lanova-draha-v-zoo/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…