Lázně Kynžvart získaly od ÚZSVM zdarma obrazy

07.02.2021 22:30

Pracoviště ÚZSVM v Litoměřicích převzalo od Národního památkového ústavu rozsáhlý areál státního zámku Doksany. Společně se zámkem převzal ÚZSVM také soubor obrazů od malíře, pražského rodáka, Jaromíra Vrzala, čítající celkem 3094 kusů.

Lázně Kynžvart získaly od ÚZSVM zdarma obrazy
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

ÚZSVM tyto obrazy nabídl k bezúplatnému převodu státním organizacím a muzeím či galeriím. Nyní o nabídku obrazů projevila zájem příspěvková organizace Ministerstva zdravotnictví Léčebné lázně Kynžvart. Již v srpnu roku 2020 si zaměstnanci lázní vybrali celkem 149 obrazů pro zkrášlení areálu. Na základě opětovně projeveného zájmu jim bylo převedeno další 196 obrazů v celkové účetní hodnotě 90 800 Kč. Z nově převedených obrazů lze zmínit např. díla s názvem Měsíc, Břízy u potoka, Palma ve skleníku, Trosky, Chalupa v Janově, Labuť na jezeře, Za vesnicí, Suché skály, Prodavačka kravat nebo Modrá chata.

Předchozí sadu obrazů již zaměstnanci lázní rozvěsili po lázeňských budovách, případná drobná poškození obrazů opravili a nyní obrazy zkrášlují lázeňské prostředí jak zaměstnancům, tak i pacientům a návštěvníkům, jak je vidět z fotografie.

Jaromír Vrzal od roku 1948 žil a maloval v Liberci. Praha, zejména pražská periferie, krajina Jizerských hor či České ráje byla společně se zimní krajinou jeho oblíbeným tématem. Rád také maloval Trosky, Středomoří, holandské nížiny , rovněž zátiší s květinami i s ovocem, zaměřoval se na detail. Jedná se o obrazy na tvrdé podložce (sololit, překližka, karton, lepenka), obrazy na plátně a dále kresby tuží, temperou a tužkou na papíře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…