Lesní úřad vyhlásil zákaz vstupu do lesů VLS na Šumavě

22.08.2017 12:28

Vojenský lesní úřad vyhlásil zákaz vstupu do lesních lokalit ve správě Vojenských lesů a statků ČR (VLS) na Šumavě, které silně poškodily páteční nárazové větry s bouřkami. Zákaz vstupu v zájmu zdraví a bezpečnosti veřejnosti je platný s okamžitou platností až do 21. října.

Lesní úřad vyhlásil zákaz vstupu do lesů VLS na Šumavě
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Uzavřeny budou na žádost VLS lesy v katastrálním území Pěkná, Arnoštov, Uhlíkov, Jablonec a Maňávka, ale také v oblasti Nová Pec (oblast směrem k Lipnu na Bližší Lhotu přiléhající k národnímu parku) a Zvon-ková. Uzavřenými oblastmi vedou turistické trasy a za běžných okolností jsou také často využívány hou-baři. Zákaz vstupu bude vyznačen místním značením.

„Omezení je vzhledem k situaci nezbytné, byť bohužel přichází ve vrcholící turistické sezóně. S ohledem na rozsah škod v těchto lokalitách stále hrozí značné riziko úrazu vlivem pádů větví a stromů. Navíc zde pro-bíhá intenzivní kalamitní těžba,“ vysvětlil ředitel VLS Josef Vojáček.

„Zákaz vstupu má dvouměsíční platnost s ohledem na rozsah škod. Směřujeme však do oblasti všechny naše síly, abychom omezení veřejnosti minimalizovali na nejkratší možný čas,“ dodal výrobní náměstek VLS Libor Strakoš.

Silné nárazové větry s bouřkou z pátku na sobotu způsobily na Šumavě na lesních celcích ve správě VLS škody, které se odhadují na 50 tisíc kubíků dříví. Ředitel VLS v této souvislosti již včera v rámci celého státního podniku zastavil až do odvolání všechny plánované úmyslné těžby.

Vojenské lesy a statky ČR jsou státním podnikem s více než 80. letou tradicí. Celkem spravují přes 140 tisíc hektarů pozemků v šesti lesních lokalitách v současných nebo bývalých vojenských újezdech (VÚ). Jedná se o bývalý výcvikový prostor v Brdech (nyní CHKO), Boletice na Šumavě, VÚ Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku, severočeské Ralsko a VÚ Březina (Vyškovsko) a Libavá (Olomouc-ko). Lokality ve správě VLS patří k nejzachovalejším lesním celkům v celé Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…