Lesníci a ochránci přírody na Rakovnicku společně bojují s invazivními druhy rostlin

13.08.2013 16:21

Lesy ČR se dlouhodobě snaží bojovat proti nežádoucímu šíření nepůvodních druhů rostlin. Jedná se například o křídlatku japonskou, sachalinskou a českou, netýkavku žláznatou nebo bolševník velkolepý. Mezi regiony, kde Lesy ČR v této věci spolupracují s Českým svazem ochránců přírody (ČSOP), patří Rakovnicko ve Středočeském kraji.

Lesníci a ochránci přírody na Rakovnicku společně bojují s invazivními druhy rostlin
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Křídlatky, netýkavka žláznatá i bolševník velkolepý se řadí mezi takzvané invazivní druhy. Nejsou u nás původní, ale jsou schopny se v našich podmínkách rychle šířit. Přitom vytlačují původní rostliny a představují tak velké nebezpečí pro naši biodiverzitu. I proto Lesy ČR v rámci strategie na podporu veřejně prospěšných funkcí lesů shrnuté v dokumentu Program 2020, přijatém v roce 2011, zakotvily jejich potlačování jako jedno z opatření na ochranu biologické rozmanitosti naší přírody.

Spolupráce Lesů ČR a ZO ČSOP Silvatica zaměřená na likvidaci invazivních druhů v povodí Rakovnického potoka a Klíčavy probíhá letos druhým rokem a řeší likvidaci bolševníku velkolepého, křídlatek a netýkavky žláznaté na území o celkové rozloze přibližně 280 km². Na začátku zde bylo zmapováno celkem 42 lokalit bolševníku velkolepého, 34 lokalit křídlatek a 3 lokality netýkavky žláznaté. Bolševník velkolepý je potlačován aplikací herbicidu na list, menší lokality pak mechanicky vyrytím či osekáním květů. Křídlatky jsou likvidovány rovněž aplikací herbicidu na list, netýkavka žláznatá vytrháváním. Veškerá opatření probíhají v souladu s platnými právními předpisy.

Je známo, že boj s těmito rostlinami je během na dlouhou trať. I po jejich úspěšné likvidaci je nutné původní lokality ještě několik let sledovat. Po loňských zásazích zanikla přibližně polovina lokalit bolševníku a všechny lokality netýkavky. Křídlatky na většině lokalit částečně obrůstaly. V letošním roce jsou již všechny lokality bolševníku ošetřeny, práce v lokalitách křídlatek budou zahájeny v průběhu srpna.

Likvidace invazivních rostlin v povodí Rakovnického potoka a Klíčavy je jedním z více než dvou set projektů Národního programu Ochrana biodiverzity ČSOP, podpořených Ministerstvem životního prostředí a státním podnikem Lesy České republiky - generálním partnerem programu. Spolupráce mezi Lesy ČR a ČSOP letos probíhá již 15. rokem. Uskutečňuje se jak na poli praktické ochrany přírody, tak na poli ekologické výchovy. Spolupráce lesníků a ochranářů na konkrétních lokalitách a projektech se však datuje již od vzniku ČSOP v roce 1979.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…