Lesy ČR: Co s nebezpečnými boubínskými soušemi

09.03.2022 17:05 | Tisková zpráva

Lesy ČR nechtějí ohrozit návštěvníky, požádaly Správu NP Šumava o řešení

Lesy ČR: Co s nebezpečnými boubínskými soušemi
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Tři stovky kůrovcových souší v jádře boubínské rezervace mohou nečekaně dopadnout na frekventovanou turistickou cestu a naučnou stezku lemující tuto bezzásahovou zónu. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Ohrožují zdraví i životy turistů. Dubnový začátek sezóny se ale blíží. Lesy ČR coby správci Boubínského pralesa proto dnes požádaly Správu národního parku Šumava jako zástupce ochrany přírody v této chráněné krajinné oblasti o návrh řešení.

Jádro Boubínského pralesa je v bezzásahovém režimu, což také znamená, že se tam neprovádějí žádné lesnické činnosti včetně zpracování napadených stromů. V minulých letech se tak v jádru nekontrolovaně rozšířil kůrovec, po kterém zbyly stovky souší. Nedá se odhadnout, kdy se zlomí nebo vyvrátí. Přitom kolem plotu rezervace vede turistická naučná stezka, po níž projdou v sezóně stovky návštěvníků denně. Rizikový je zejména úsek na modré turistické trase od Boubínského jezírka k rozcestníku Knížecí cesta ZDE.

Boubínský prales tvoří kromě jádra i ostatní porosty, které na rezervaci navazují a v nichž se po dohodě se správou parku už lesnicky hospodaří. Například podél Lukenské cesty je asi 60 dalších souší. „Podle rozhodnutí správy parku jsme je v minulých letech nezpracovali, ale jen oloupali napadenou kůru. Dnes ohrožují návštěvníky. Chceme vyhovět požadavkům ochrany přírody a zároveň včas udělat všechno pro bezpečnost. Od správců chráněné krajinné oblasti tedy čekáme vyjádření, jak postupovat. Krajní variantou je rizikové cesty dlouhodobě uzavřít a počkat na samovolný pád souší, což bychom ale neradi,“ dodal Groda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …