Lesy ČR: Kvůli užovce se na čas zastavila obnova nádrže na Chrudimsku

27.02.2024 22:03 | Tisková zpráva

Historickou vodní nádrž v lesích u obce Běstvina na Chrudimsku v Pardubickém kraji obnovily za bezmála 1,7 milionu korun Lesy České republiky. V jejím okolí vzniklo i sedm tůní. Podnik tak dokončil další projekt v rámci programu Vracíme vodu lesu.

Lesy ČR: Kvůli užovce se na čas zastavila obnova nádrže na Chrudimsku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Velkou proměnu doznala historická nádrž s protrženou hrází, porostlá náletovými dřevinami. Její obnova trvala přesně rok. Skončila loni v říjnu. „Zpomalením odtoku vody a její akumulací při přívalových srážkách se v místě zlepšují hydrologické podmínky,“ řekl Zbyněk Morkus, vedoucí správy toků pro oblast povodí Labe z Lesů ČR.

„Ze zátopy nádrže jsme nejdřív odtěžili letitý sediment. Pak byl instalován požerák a betonové výpustné potrubí. Odstranili jsme původní torzo hráze a vybudovali novou zemní hráz včetně opevnění návodní strany novým i původním kamenem. Nový bezpečnostní přeliv tvoří dva betonové pasy, opevněné žulovou dlažbou a kamennou rovnaninou,“ popsal Zbyněk Morkus průběh stavby.

Práce vodohospodáři loni na jaře plánovaně přerušili kvůli zachování životních podmínek užovky obojkové, která se v této lokalitě vyskytuje. „V květnu se užovka páří, a poté naklade kožovitá vejce do štěrbin, pod kameny a do tlejících zbytků rostlin, kde se vylíhne nová populace,“ upřesnil Morkus.

Na 0,17 hektaru nádrž nyní pojme bezmála 1500 metrů krychlových vody. Zadržuje ji i sedm nových tůní, vyhloubených biotopů pro mokřadní druhy rostlin a živočichů na 540 metrech čtverečních. Projekt spolufinancoval Pardubický kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…