Lesy ČR: Lesníci s vodohospodáři vracejí vodu do lužních lesů

05.03.2019 21:20

Tůně, slepá ramena i vodní kanály v oboře Soutok zaplňuje od dnešního rána voda vypouštěná z nádrže Nové Mlýny. Bilanci tamějších lužních lesů tento týden vylepší miliony metrů krychlových vody. Významně to prospěje rostlinám, živočichům i celé krajině. Opatření proti suchu provedou na podnět Lesů ČR vodohospodáři z Povodí Moravy.

Lesy ČR: Lesníci s vodohospodáři vracejí vodu do lužních lesů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Na Soutoku klesá hladina spodních vod, takže se snižuje vitalita a odolnost lesů. Díky opatření se krátkodobě, ale přece, vrátí voda do krajiny,“ říká Miroslav Svoboda, ředitel lesního závodu Židlochovice z Lesů ČR. Vodohospodáři už týden postupně zvyšují hladinu v novomlýnských nádržích, aby byl dostatek vody pro zavlažení Soutoku. Odtok zvýší v úterý 5. března a opět sníží v pátek 8. března. Obdobnou akci provedli lesníci s vodohospodáři koncem března roku 2017. Tehdy už na nádržích začínali hnízdit vodní ptáci, takže nebyl větší pokles vodní hladiny možný. Zásah se pozitivně projevil především pod Břeclaví, v severním výše položeném komplexu lesů. „Na jihu jsme schopni vodní režim ovlivnit také pomocí soustavy kanálů osazených stavítky. Vodu tam přivedeme z řeky Kyjovky,“ uvedl Svoboda s tím, že opakování zásahu lesníci uvítají.

Lesy ČR společně s Povodím Moravy také připravují projekt dělícího klapkového objektu na Dyji. Ten by umožnil krátkodobé vzedmutí hladiny, efektivnější převedení vody do nápustného objektu a z něj do lužních lesů.

Soutok je unikátní přírodní lokalita s lužními lesy a loukami, v níž se stékají řeky Dyje, Morava a Kyjovka. Obora o rozloze přesahující 4200 hektarů slouží k chovu jelení a daňčí zvěře a divokých prasat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…