Lesy ČR: Letní požáry z nedbalosti jsou v lesích nejčastější

27.06.2022 18:47 | Tisková zpráva

Během posledních dnů zasahovali hasiči ve státních lesích třikrát – u západočeských Kraslic, jihomoravské Černé Hory a severomoravského Vítkova. Všechny případy řeší policie.

Lesy ČR: Letní požáry z nedbalosti jsou v lesích nejčastější
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Podle hasičů bývá nejčastější příčinou letních zahoření v lesích lidská nedbalost. Nevzniká pak jen škoda materiální, tedy vyčíslitelná, ale i ekologická, protože oheň vážně poškodí půdu. „Proto chci vyzvat veřejnost – choďte do lesů, houbařte, sbírejte borůvky, sportujte, odpočívejte, jste vítaní. Ale buďte ohleduplní, pokud jde o kouření i respektování zákazu zakládání ohňů v lesích a jejich uhašení na veřejných ohništích. I skleněný střep může zapálit les,“ říká Jiří Groda pověřený vedením Lesů ČR.

Nejrozsáhlejší z posledních požárů zasáhl v pátek 24. června na Černé Hoře asi tři hektary. „Hořel klest a mladé porosty včetně loni vysazených stromů. Plochu musíme asanovat a znovu zalesnit,“ uvádí tamější lesní správce z Lesů ČR Štěpán Pospíšil. V oblasti letos hořelo už podruhé, také v březnu, jen na druhé straně kopce. Tehdy oheň poškodil 1,6 hektarů lesa a škoda přesáhla 350 tisíc korun. I v červnovém případu může jít o několik stovek tisíc korun.
Letošních 108 požárů v porostech spravovaných Lesy ČR, 33 z nich v květnu a červnu, zasáhlo více než 50 hektarů. Škoda dosáhla tří a půl milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…