Lesy ČR: Lovecký potok na Jihlavsku zadržuje vodu v přírodních meandrech

05.02.2024 7:23 | Tisková zpráva

Kdysi uměle napřímené koryto levobřežního přítoku Loveckého potoka v přírodním parku Rybníky v Pouštích na Jihlavsku loni vodohospodáři z Lesů ČR vrátili do meandrů. Kromě toho vyhloubili pět tůní a vytvořili mokřady. Díky projektu, dotovanému 2,26 miliony korun Evropskou unií, zůstává voda v krajině.

Lesy ČR: Lovecký potok na Jihlavsku zadržuje vodu v přírodních meandrech
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Práce na 1 643 metrech čtverečních trvaly od září do prosince. „V korytě je i mrtvé dřevo, které zajišťuje stabilitu dna i to, že se nebude více zahlubovat. Kmeny navíc poskytují úkryt živočichům,“ říká Pavel Hopjan, vedoucí správy toků pro povodí Dyje z Lesů ČR.

Mělký nivní pás s tůněmi vyhovuje mokřadním zvláště chráněným rostlinám jako je puchýřka útlá nebo živočichům, například kuňce obecné. Aby se vytvořily biotopy pro vodomilné rostliny a živočichy, jsou na levém břehu toku čtyři neprůtočné tůně a vpravo jedna průtočná. Části kmenů a větví tvoří dvě broukoviště.

Celý přírodní park s několika rybníky a dubovým stromořadím určitě stojí za vidění. Náš projekt naleznete zde: 49°17'7.643 "N, 15°31'48.042"E.

Více se o programu Vracíme vodu lesu a všech vodohospodářských projektech Lesů ČR dočtete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…