Lesy ČR: Mládě Bubo bubo vypustili lesníci do volné přírody

12.06.2015 7:30

Lesníci v úterý dopoledne vypustili v opočenské oboře Kristiny Colloredo-Mansfeldové v Královéhradeckém kraji tříměsíční mládě výra velkého (Bubo bubo). Šťastnou náhodou, ale také díky péči lesníků, se zachránilo po dubnovém pádu z koruny vzrostlého modřínu.

Lesy ČR: Mládě Bubo bubo vypustili lesníci do volné přírody
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Hnízdo umístěné 25 metrů nad zemí v koruně modřínu obývala v opočenské oboře tři mláďata výra velkého. V dubnu však všechna mláďata z hnízda vypadla. V té době ještě nebyla schopna letu. Jedno uhynulo hned, druhé později, zřejmě na vnitřní krvácení, které mohl způsobit otrávený potkan, jeden z těch, jimiž výři svá mláďata živili. Jak to bylo, se ale můžeme jen dohadovat. „Do koruny stromu jsme umístili umělé hnízdo s větvemi pro poslední mládě,“ popisuje Petr Zvolánek z podniku Lesy ČR, který se o mládě spolu s oborníkem Vladimírem Jirkou pod záštitou podniku Lesy ČR a Záchranné stanice v Pátku u Poděbrad staral. Mládě vyšetřili počátkem června veterináři. Podle nich dokáže už samo vzlétnout a uživit se. „Předpokládáme, že na něj budou alespoň dva měsíce ještě dohlížet rodiče,“ uvedl odborník na dravé ptáky Petr Zvolánek.

Dnes byl krátce před polednem malý výr vypuštěn na svobodu – v opočenské oboře, kde se vylíhl, spadl z hnízda a přežil několik měsíců, než sám dokázal vzlétnout. Přežil také díky starostlivosti lesníků. „Budeme ho nadále sledovat pomocí minivysílačky. Ze signálů poznáme, kde se výr nachází a zda se dokázal bez úhony vrátit zpět do lesa,“ dodal Zvolánek.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…