Lesy ČR: Na Stromu duší přibyla další jména zemřelých při práci v lese

15.02.2024 22:03 | Tisková zpráva

Třiadvacet tabulek se jmény lidí, kteří od roku 1918 zemřeli při práci v lese, přibylo na Stromu duší, památníku Lesů ČR na Boubíně.

Lesy ČR: Na Stromu duší přibyla další jména zemřelých při práci v lese
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Aktuální výčet 705 jmen dělníků, kočích, myslivců, policistů i přepravců dřeva je výsledkem dlouholeté badatelské práce Petra Martana, šumavského lesníka a autora literatury faktu. Tomu se ozývají pozůstalí či pamětníci, ale vychází i z archivů a dokumentů řady státních institucí. Seznam tak průběžně doplňuje.

Podnik spravuje i webový památník Strom duší, Národní památník zemřelých v lesnictví (více ZDE), v němž je uvedeno 1082 zemřelých včetně bezejmenných obětí s údaji o nešťastných událostech. “Zaznamenal jsem do něj i šest loňských případů. K zveřejnění jmen na Stromu duší ale nemám svolení, takže zůstanou anonymní,“ uvedl Martan.

Pietní místo připomíná strom, jehož letokruhy tvoří čtyřmetrové smrkové sloupy se jmény. Lesy ČR památník vybudovaly v roce 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…