Lesy ČR: Nová nejsilnější trofej kňoura pochází opět z obory v Sedlici

30.05.2017 10:12

Národní rekord překonala trofej devítiletého kňoura uloveného 12. srpna 2016 v jihočeské oboře Sedlice. Oboru spravuje státní podnik Lesy ČR. Trofeje v květnu hodnotila v Lysé nad Labem mezinárodní komise expertů.

Lesy ČR: Nová nejsilnější trofej kňoura pochází opět z obory v Sedlici
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Celkem 149,00 bodů udělila komise trofeji nejsilnějšího kňoura uloveného loni v České republice. Padl tak tři roky starý rekord. Tehdejší trofej černé zvěře oceněné 134,35 body pochází také ze sedlické obory na Strakonicku.

Podle metodiky Mezinárodní myslivecké rady - CIC hodnotili experti z Polska, Slovenska a České republiky takzvané páráky a klektáky, tedy vyčnívající zuby. Trofeje dokazují loveckou či myslivecko-chovatelskou úspěšnost.

„Byl to mimořádný kňour prasete divokého. Populaci pravidelně oživujeme kusy dovezenými ze Slovenska, například z oblasti Sobrance nebo z obory Bieň. Úspěch však nepřináší jen genetika a odborná péče o zvěř, ale i dostatek času pro dozrání trofejové zvěře. To je u kňoura osm až deset let,“ vysvětlil opakovaný úspěch jihočeských oborníků z Lesů ČR lesní správce Radovan Nůsek.

S rozlohou 255 hektarů a prvními zmínkami už z 18. století je sedlická obora proslulá právě kvalitním chovem černé zvěře, ale také daňků a jelenů sika Dybowského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…