Lesy ČR: Nová pravidla pro vyplácení náhrady újmy znevýhodňují státní podniky

05.03.2016 17:27

Po dvanácti letech má dojít v novele zákona o ochraně přírody a krajiny ke změně pravidel pro vyplácení náhrady újmy státním subjektům, jako jsou Lesy ČR a další.

Lesy ČR: Nová pravidla pro vyplácení náhrady újmy znevýhodňují státní podniky
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Podle generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda jde především o prosazení požadavků ochránců přírody a znevýhodnění státních podniků, které ročně přinášejí do státní poklady miliardy korun.

Náhrady újmy byly dosud vypláceny všem vlastníkům či nájemcům zemědělské půdy, lesních pozemků nebo rybníků s chovem ryb či vodní drůbeže za ztížení hospodaření ve vybraných lokalitách, jako je například CHKO, soustava území NATURA 2000, národní přírodní rezervace a další malá chráněná území. Důvodem omezení byla a stále je ochrana přírody. Tak zvanou újmu proto přiznává a vyplácí ze státního rozpočtu Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Novela, kterou v únoru 2016 projednala Vláda ČR a nyní má být předložena poslancům Parlamentu ČR, přináší zásadní změnu. Státní podniky by měly na rozdíl od jiných hospodářů o vyplácené náhrady přijít. Důvod změny je přitom nejasný. „Lesy České republiky jsou právnickou osobou. Podnikají na vlastní odpovědnost, platí daně a odvádějí ze zisku desítky miliard korun do státního rozpočtu. Za poslední tři roky to bylo například 20,7 miliard korun. Proč tedy mají být znevýhodněny a posuzovány jinak než ostatní vlastníci lesů? Tomu se bráníme. Jde o princip, který zajišťuje nezbytnou vyváženost mezi požadavky ochrany přírody a standardním hospodařením. Ustoupením od praxe uplatňování náhrad bychom postupovali v rozporu se Zákonem o lesích i známou judikaturou. Mrzí mě, že se zástupci Ministerstva životního prostředí uchylují k nekorektní a zavádějící propagandě, kdy matou veřejnost,“ uvedl generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád. „Státní lesnické společnosti jsou vystaveny stejným tržním principům i regulacím jako soukromí vlastnící a správci. Plánovaná změna nás tak postaví do nerovného zákonného i tržního postavení. S tím nemůžeme souhlasit a žádáme poslance o přezkoumání celé záležitosti,“ vyjádřil své stanovisko výrobně-technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický.

Podnik mimo jiné ochranu přírody podporuje i tím, že opakovaně daruje na roční činnost Českého svazu ochránců přírody a Sdružení mladých ochránců přírody dva miliony korun. Lesy ČR se také aktivně podílejí na spolupráci v mapování vzácných druhů ptáků a velkých šelem, jsou spoluzakladateli Lesnického parku Křivoklátsko a ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky také Lesnického parku Bezděz, které slouží  jako příkladné ukázky udržitelného hospodaření v lesích a v krajině. I nadále pokračuje spolupráce s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR ve vymezování bezzásahových území.

Pokud bude novela přijata, v lesích se postupně rozšíří omezení těžby, což může vést až ke snížené dostupnosti dříví coby jednoho z mála obnovitelných zdrojů suroviny i energie.

Státní podnik Lesy ČR za posledních pět let uplatnil náhradu újmy ve výši 72,5 milionů korun. Plocha pozemků se ztíženým hospodařením představuje u Lesů ČR 600 tisíc hektarů, tedy 45 procent celkové výměry spravovaných státních lesů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…