Lesy ČR: Ochránci přírody i lesníci monitorují v Jeseníkách velké šelmy

22.12.2015 9:09

Věrohodné důkazy o přítomnosti velkých šelem a kočky divoké hledá v širší oblasti Jeseníků a Rychlebských hor Hnutí DUHA Olomouc spolu s Agenturou ochrany přírody (Regionální pracoviště Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky) a státním podnikem Lesy České republiky. Během října a listopadu bylo v terénu rozmístěno více než 60 fotopastí.

Lesy ČR: Ochránci přírody i lesníci monitorují v Jeseníkách velké šelmy
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Nyní netrpělivě očekáváme sněžení, které nám poskytne příležitost pátrat po stopách a dalších pobytových znacích velkých šelem,“ uvedl Jiří Beneš z Hnutí DUHA Olomouc. Cílem této terénní části monitoringu je potvrdit přítomnost velkých šelem podle stop, případně zajistit vzorky srsti či trusu pro DNA analýzu. „Stopování je neméně důležité pro výběr vhodných lokalit k umístění dalších fotopastí. Kromě terénního monitoringu také sbíráme a vyhodnocujeme údaje o náhodných pozorováních a nálezech pobytových znaků. Pozorovatelé mohou své nálezy posílat na stopy@selmy.cz,“ pokračoval Beneš, koordinátor monitoringu šelem v Jeseníkách.

Zprávy o výskytu rysa ostrovida i vlka obecného v Jeseníkách se objevují, informace však zatím nejsou dostatečně věrohodné. „Chybí věcné důkazy, například fotografie pozorovaného zvířete nebo jeho stopy,“ zmínil Petr Šaj ze Správy CHKO Jeseníky a dodává, že výsledky zimního monitoringu budou k dispozici nejdříve v létě příštího roku.

„Tyto šelmy byly v minulosti nezbytnou součástí ekosystému i potravní pyramidy. Pokud se prokáže, že se do Jeseníků vrátily, zaměříme se i v lesích na jejich ochranu,“ řekl Tomáš Pospíšil, ředitel Krajského ředitelství Lesů České republiky v Šumperku.

Monitoring šelem v širší oblasti Jeseníků provádí Hnutí DUHA Olomouc v rámci projektů „Monitoring evropsky významných druhů šelem ve vybraných lokalitách soustavy Natura 2000“ a „Zvyšování povědomí veřejnosti o nutnosti ochrany biodiverzity v ČR“ podpořených grantem z Lichtenštejnska, Islandu a Norska. Podobné aktivity probíhají také v Krkonoších, Beskydech nebo na Broumovsku.

Více informací naleznete na webech: www.monitoring.selmy.cz; www.selmy.cz ; www.olomouc.hnutiduha.cz

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…