Lesy ČR: Počty pacientů rychle rostou. Letošním 2000. pacientem je jedno z kosích dvojčat

09.07.2021 13:27

Jak se aktuální sezona mláďat projevuje v našich statistikách? Pouhých 39 dní od příjmu našeho letošního 1000. pacienta, jímž bylo zraněné labuťátko, jsme překonali další milník a ve stanici přivítali pacienta s číslem 2000. Opět je to pták, tentokrát ale jde o malého pěvce. Nedávno jsme psali o tom, že z mláďat pěvců každoročně přijímáme nejvíc kosů a sýkor, a byl to právě jeden takový malý kos černý z lesoparku Cibulka v pražských Košířích, který se stal naším letošním 2000. pacientem. Do stanice se dostal v pátek 11. června spolu se svým stejně starým sourozencem.

Lesy ČR: Počty pacientů rychle rostou. Letošním 2000. pacientem je jedno z kosích dvojčat
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Obě kosí ptáčata se našla na zemi pod stromy. Byla ale ještě tak malá, že z hnízda rozhodně nevyskočila sama dobrovolně. Pravděpodobně jim k tomu někdo „pomohl“ (nejspíš šlo o ptačího či savčího predátora). Naštěstí ale nebyla nijak vážně zraněná a díky intenzivní vykrmovací “kúře”, kterou u nás ptáčatům ordinujeme, hezky rostou. Brzy je spolu s dalšími kosími dorostenci přesuneme do venkovní voliéry, kde budou trénovat létání a připravovat se na návrat do přírody.

Loňského 2000. pacienta jsme přijali 4. června 2020 a bylo jím mládě sýkory koňadry. Letošní 2000. pacient se tak o 7 dní „opozdil“, což bylo pravděpodobně dáno nezvykle studeným jarem, které letošní hnízdní sezonu o několik týdnů posunulo. I tak jsme ale letos přijali již 36 kosích mláďat a 85 mláďat sýkor. To navíc rozhodně nejsou konečná čísla, neboť kosi i sýkory často hnízdí i dvakrát za rok. Každoročně pečujeme o zhruba 100 kosích a 120 sýkorčích mláďat.

Aby těchto malých ptačích pacientů v záchranných stanicích skončilo co nejméně a ptačí rodiny mohly zůstat pohromadě, dokud to ptáčata potřebují, dávejte prosím pozor: při prořezávání keřů či stromů – mohou v nich být hnízda s ptačími mláďaty, na své domácí mazlíčky – máte-li na zahradě ptačí mláďata, která právě opustila hnízdo, ideálně své psy i kočky na několik dní zavřete doma (nebo je pouštějte ven jen tehdy, když na ně můžete po celou dobu dohlížet), při stavbách či rekonstrukcích domů – hnízdo s ptačími mláďaty se může nacházet například pod střechou, na trámu či ve skulině ve zdivu.

Uvidíte-li ptačí mládě, o kterém si myslíte, že vypadlo z hnízda nebo že potřebuje pomoc, zavolejte do záchranné stanice a poraďte se s ní o dalším postupu (naše pohotovostní linka je 773 772 771). Teprve potom konejte. Mnoho ptačích mláďat lidé „zachraňují“, aniž by pomoc skutečně potřebovala. Jak poznat, zda ptačí mládě potřebuje pomoc, ukazuje i náš jednoduchý návod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…