Lesy ČR: Sázejte s Lesy lesy nové generace. V jeden den na třinácti místech v zemi

06.09.2021 16:14

DEN ZA OBNOVU LESA je největší veřejnou celostátní lesnickou akcí pro veřejnost. Uskuteční se v sobotu 16. října na třinácti místech ve všech krajích republiky.

Lesy ČR: Sázejte s Lesy lesy nové generace. V jeden den na třinácti místech v zemi
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Každý může vysadit stromy v lesích nové generace, pomoci s jejich oplocením nebo úklidem klestu a dalšími pracemi, které s obnovou krajiny po kalamitě souvisí. Nebo se jen projít a zjistit, jak se novým sazenicím daří. Akci pořádají Lesy České republiky. 

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí
  

„Kalamita způsobená suchem a klimatickou změnou nejsou jen holiny a zmar, ale také počátek nového lesa. Odolnějšího, druhově pestřejšího. Ten chceme představit. Vyberte si tedy 16. října některou ze třinácti lokalit nejbližší vašemu bydlišti a zasaďte symbolicky třeba jen jedinou sazeničku,“ vzkazuje generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Prvního ročníku Dne za obnovu lesa se v roce 2019 zúčastnilo neuvěřitelných 31 tisíc lidí, druhý ročník se loni kvůli covidu neuskutečnil.

Kromě lesnických činností spojených s obnovou porostů po kalamitě je připravený program pro celou rodinu. Na procházce s lesníky vyvěsí účastníci DNE přístřešky pro sovy a jiné noční dravce, kteří pomáhají přírodě přirozenou cestou likvidovat přemnožené hraboše. Na vlastní oči se přesvědčí, jaké lesy podnik sází místo uhynulých porostů, i o tom, co dělá pro zadržování vody v krajině nebo podporu tažných koní v lesích. Děti, které projdou stanovišti, na nichž si vyzkoušejí hravou formou lesnické práce a činnosti, odmění podnik odznakem malého lesníka a lesnickým kloboučkem. Každá lokalita bude něčím výjimečná, třeba poradnou pro houbaře, harvestorovým trenažerem, socháním motorovou pilou. Informace ke Dni za obnovu lesa týkající se lokalit, pokynů pro účastníky i programu jsou na webovém portálu www.sazimelesynovegenerace.cz. S navigací přímo na místo pomůže podniková mobilní aplikace Klub nového lesa.

Přijďte! Den za obnovu lesa nás zase spojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…